Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2001 19:56
UPD:20:19

ΟΡΙΣΜΕΝΑ ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με το θετικό άνοιγμα των χρηματιστηριακών δεικτών στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν αρκετά για να δώσουν νέα ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου οι βασικότεροι δείκτες αποκόμισαν αξιόλογα κέρδη.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 2,42% και διαμορφώθηκε στις 5.193,3 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.455,76 μονάδες με άνοδο 2,64%, στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 6.276,8 μονάδες αυξημένος κατά 1,62% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX περίπου μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης κερδίζει 1,53% και βρίσκεται στις 4.689,98 μονάδες.

Χθες, η Morgan Stanley προέβη στην εκτίμηση ότι οι μετοχικές τιμές των ευρωπαϊκών εταιρειών θα σημειώσουν άνοδο έως και 20% το επόμενο εξάμηνο, καθώς τα επιτόκια μειώνονται και οι επιχειρήσεις προχωρούν σε περικοπές κόστους.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε κυρίως σε μετοχές από τους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και των αυτοκινητοβιομηχανιών μετά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των εταιρειών Orange και DaimlerChrysler.

Η μετοχή της Οrange, του βραχίονα κινητής τηλεφωνίας της France Telecom, ενισχύθηκε κατά 5,6%. Η διοίκηση της Orange προέβη σήμερα στην εκτίμηση ότι τα φετινά κέρδη του προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων θα ανέλθουν σε περίπου τρία δισ. ευρώ έναντι προβλέψεων των αναλυτών για κέρδη ύψους 2,9 δισ. ευρώ. Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν, επίσης, οι μετοχές των εταιρειών France Telecom, Alcatel, Nokia και Ericsson.

Θεαματική άνοδο (13%) σημείωσε η μετοχή της της Dassault Systemes. Η γαλλική εταιρεία κατασκευής λογισμικού ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητες τις προβλέψεις της σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της αποτελέσματα για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης. Στο τρίτο τρίμηνο του έτους οι πωλήσεις της Dassault αυξήθηκαν κατά 15%, ενώ τα κέρδη της μειώθηκαν κατά περίπου 13%.

Ανοδικά κινήθηκε και ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας με πρωταγωνιστές τις μετοχές των εταιρειών Infineon Technologies και Stmicroelectronics, ενώ με κέρδη έκλεισε και η μετοχή της ολλανδικής εταιρείας ημιαγωγών ASM International παρά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη της εταιρείας το τρίτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε επίπεδα κατώτερα από τις αρχικές προβλέψεις.

Εντονο ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρον και για μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών μετά τα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών DaimlerChrysler http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/10/23/172013.htm και Peugeot. Μετά την επίσημη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης στο χρηματιστήριο του Παρισιού, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι τα έσοδα της από πωλήσεις στο τρίτο τρίμηνο ανήλθαν σε 11,89 δισ. ευρώ έναντι 10,13 δισ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.

Σημειώνεται ότι το επιπλέον μερίδιο της δυτικοευρωπαϊκής αγοράς αυτοκινήτου που κέρδισε η Peugeot φέτος είναι το μεγαλύτερο από κάθε άλλη αυτοκινητοβιομηχανία. Η μετοχή της γαλλικής εταιρείας ενισχύθηκε κατά 2,1%, ενώ η μετοχή της DaimlerChrysler στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, σημειώνει άνοδο της τάξεως του 6,8%.

Η μετοχή της ABN Amro Holding NV σημείωσε άνοδο κατά 6,1% παρά το γεγονός ότι ο ολλανδικός χρηματοοικονομικός όμιλος απηύθυνε προειδοποίηση στους επενδυτές σχετικά με μείωση της εφετινής κερδοφορίας του κατά 26%.

Ανοδο σημείωσε και η μετοχή της Abbey National Plc. Η υπ' αριθμόν δύο βρετανική τράπεζας που χορηγεί στεγαστικά δάνεια ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της στο τρίτο τρίμηνο είναι υψηλότερα από αυτά του αντίστοιχου τριμήνου του περασμένου χρόνου λόγω αύξησης κατά 50% των στεγαστικών δανείων που χορήγησε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα