Συνένωση των πόρων EFSF και ESM θέλει ο Γιούνκερ

Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012 10:26
UPD:12:40

Αισιόδοξος για τη συνένωση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) -που θα το διαδεχθεί- εμφανίζεται σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Die Welt ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Θα αποφασίσουμε μέχρι το τέλος Μαρτίου να επιτρέψουμε την παράλληλη λειτουργία του ESM και του EFSF. Θα έχουμε λοιπόν 750 δισεκατομμύρια ευρώ στη διάθεσή μας δηλαδή 250 δισεκατομμύρια που διαθέτει το EFSF και τα 500 δισεκατομμύρια τα οποία θα διαθέτει το ESM, που θα αρχίσει να λειτουργεί τον Ιούλιο», αναφέρει.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ήλπιζε ότι το θέμα αυτό θα διευθετηθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 1ης και 2ας Μαρτίου στις Βρυξέλλες, η οποία ματαιώθηκε εξαιτίας της επιμονής του Βερολίνου να αναβληθεί η λήψη μιας τέτοιας απόφασης.

Πάντως, εμφανίζεται να συμφωνεί με την αναβολή. Όπως αναφέρει, «πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς εξελίσσεται η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

«Θα το ξέρουμε περί τις 10 Μαρτίου. Και τότε θα μπορούμε να επικεντρωθούμε στο θέμα την αύξησης των πόρων του ESM. Χρειάζεται να λάβουμε μία απόφαση το συντομότερο δυνατόν, αλλά χωρίς να βιαστούμε», πρόσθεσε.

Σε άλλη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera o κ. Γιούνκερ υπογράμμισε την ανάγκη να περάσουμε από τη δημοσιονομική πειθαρχία σε πολιτικές προώθησης της ανάπτυξης.

«Δεν είμαστε απλώς μια μηχανή που παράγει κυρώσεις», δήλωσε προσθέτοντας ότι «πρόσφατα» μετέφερε το μήνυμα αυτό στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και «δεν έφερε αντίρρηση».

Η Γερμανία είναι αρνητική ως προς την προοπτική αύξησης των πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, όμως η στάση της δείχνει να αμβλύνεται, καθώς οι βουλευτές της πλειοψηφίας της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ δεν ψήφισαν τελικά τη Δευτέρα τροπολογία η οποία απαγόρευε την αύξηση των κεφαλαίων του ESM, όπως είχαν την πρόθεση να κάνουν την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα