Χαμηλότερες τιμές περιαγωγής προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012 10:59

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε νέα χαμηλότερα ανώτατα όρια χονδρικών και λιανικών τιμών για κλήσεις, μηνύματα και για πρώτη φορά και ανώτατες τιμές λιανικής για λήψη δεδομένων στο εξωτερικό.

Μείωση του κόστους περιαγωγής σε δημόσια δίκτυα κινητών επικοινωνιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει έκθεση σχετικά με την αναδιατύπωση του Κανονισμού για το roaming που υπερψηφίστηκε την Τρίτη στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε νέα χαμηλότερα ανώτατα όρια χονδρικών και λιανικών τιμών για κλήσεις, μηνύματα και για πρώτη φορά και ανώτατες τιμές λιανικής για λήψη δεδομένων στο εξωτερικό. Οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ χαμηλότερων τιμών από αυτές που είχε αρχικά προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά τηλεπικοινωνιών και να προστατεύονται οι καταναλωτές.

Αναλυτικότερα, οι τιμές (προ ΦΠΑ) που εισηγείται το Ευρωκοινοβούλιο είναι οι ακόλουθες:

Από 1η Ιουλίου 2012/από 1η Ιουλίου 2013/από 1η Ιουλίου 2014

για φωνητικές κλήσεις:

-εξερχόμενες κλήσεις 0,25 ευρώ/λεπτό 0,20 ευρώ/λεπτό 0,15 ευρώ/λεπτό

-εισερχόμενες κλήσεις 0,08 ευρώ/λεπτό 0,07 ευρώ/λεπτό 0,05 ευρώ/λεπτό

για γραπτά μηνύματα:

-0,08 ευρώ ανά sms/0,07 ευρώ ανά sms/0,05 ευρώ ανά sms

για λήψη δεδομένων:

-0,50 ευρώ ανά Mbyte/0,30 ευρώ ανά Mbyte/0,20 ευρώ ανά Mbyte.

Σε δηλώσεις του, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, Ιωάννης Τσουκαλάς, έκανε λόγο για «θετική εξέλιξη» όσον αφορά στην ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά τηλεπικοινωνιών και την προστασία των καταναλωτών. Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι οι μειώσεις των χρεώσεων θα έχουν οφέλη όχι μόνο για τους καταναλωτές, αλλά και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ψηφιακή οικονομία, οι οποίες, όπως είπε, θα δουν την κίνησή τους να πολλαπλασιάζεται.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα