Κρίση χρέους και ανάπτυξη θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η οποία ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες. Εκτός ατζέντας παραμένει πάντως το θέμα της αύξησης των πόρων του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM, που, όπως φαίνεται, θα συζητηθεί προς τα τέλη Μαρτίου.
Συγκεκριμένα, στο αποψινό δείπνο εργασίας των «27» θα κυριαρχήσουν θέματα οικονομικής ανάπτυξης, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να ευελπιστεί ότι θα αποσπάσει τη στήριξη των ευρωπαίων ηγετών για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, μπορούν να προσελκυθούν ιδιωτικές επενδύσεις δισεκατομμυρίων μέσω λεγόμενων project bonds από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Επί τάπητος θα τεθεί επίσης η χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στη Σερβία, με τη Ρουμανία να συνεχίζει να μπλοκάρει την απόφαση.
Προηγουμένως θα συνέλθει το Eurogroup για να εξεταστεί εάν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Εκτός ατζέντας η αύξηση των πόρων του ESM
Εκτός ατζέντας βρίσκεται το θέμα της αύξησης των πόρων του ESM, με τη Γερμανία να εκτιμά ότι δεν έχουν ωριμάσει ακόμη οι συνθήκες για τη λήψη των τελικών αποφάσεων.
Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, η Ανγκελα Μέρκελ είναι έτοιμη να υποχωρήσει μπροστά στις εκκλήσεις των εταίρων της για το θέμα αυτό. Όπως αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, η γερμανίδα καγκελάριος είναι έτοιμη να συμπλεύσει με την άποψη του «υπόλοιπου κόσμου».
«Δεν μπορούμε επ' αόριστον να αντιστεκόμαστε στην πίεση των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ζητούν με επιμονή την τοποθέτηση περισσότερων χρημάτων στο τραπέζι», ανέφερε χαρακτηριστικά γερμανική κυβερνητική πηγή.
Μετά το αρχικό κατηγορηματικό «όχι» στην αύξηση των πόρων του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης, η επίσημη θέση του Βερολίνου για το θέμα αμβλύνθηκε κάπως τις τελευταίες ημέρες. Η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι για να πάρει θέση για το θέμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους .
Οι ηγέτες της ευρωζώνης θα συζητήσουν τελικά το θέμα εντός του Μαρτίου, και όχι όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, αύριο, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, κυβερνητική πηγή εκτιμά ότι η γερμανική πλευρά δεν αναμένει ότι θα υπάρξει αναγκαστικά τελική απόφαση στα τέλη του Μαρτίου.
Προς το παρόν, προβλέπεται ότι η Γερμανία θα συμβάλει με 22 δισ. ευρώ στο κεφάλαιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και με εγγυήσεις ύψους μέχρι και 211 δισ. ευρώ.
Στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας (Χριστιανοδημοκράτες-Ελεύθεροι Δημοκράτες-Χριστιανοκοινωνιστές) μία αύξηση της συμβολής του Βερολίνου στον ESM αντιμετωπίζεται αρνητικά, κυρίως από τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση της Βαυαρίας. Ωστόσο, οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν ενέκριναν τη Δευτέρα τροπολογία για την απαγόρευση της αύξησης των πόρων του μηχανισμού.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Deutsche Welle