Αντίστροφη μέτρηση για την έγκριση της νέας βοήθειας

Β. Σόιμπλε: Πιθανόν να δοθεί σήμερα το «πράσινο φως»
Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2012 16:57
UPD:17:43

Τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας στο μέτωπο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων χαιρέτισαν σήμερα το ΔΝΤ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανοίγοντας το δρόμο για την αποδέσμευση του νέου πακέτου στήριξης της χώρας.

Τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας στο μέτωπο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων χαιρέτισαν σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανοίγοντας το δρόμο για την αποδέσμευση του νέου πακέτου στήριξης της χώρας - μία απόφαση η οποία ενδέχεται να ληφθεί ακόμη και εντός της ημέρας.

Όπως είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «αν (η Ελλάδα) πληροί τους όρους που έχουν τεθεί, μπορούμε να αποφασίσουμε σήμερα να ανάψουμε το "πράσινο φως" σε όσα χρειάζονται για να προχωρήσει η ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές».

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να επιβεβαιώσουν ότι η Ελλάδα εφαρμόζει όσα της έχουν ζητηθεί, προκειμένου να λάβει το δεύτερο πακέτο στήριξης, το οποίο αποτελείται από βοήθεια ύψους 130 δισ. ευρώ και μερικό «κούρεμα» του χρέους ύψους 107 δισ. ευρώ.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Β. Σόιμπλε στο Eurogroup

Ο Β. Σόιμπλε στο Eurogroup

«Όσα έχω ακούσει μέχρι στιγμής φαίνεται να δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει κάνει προόδους. Γι' αυτό το λόγο πιστεύω ότι σήμερα θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα εμπρός», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

Ικανοποιημένος από τις ελληνικές δεσμεύσεις εμφανίστηκε και ο Γάλλος ομόλογός του, Φρανσουά Μπαρουέν, τονίζοντας πως «έχουμε καλές πληροφορίες για την πρόοδο των δεσμεύσεων της Ελλάδας» και πως «βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Φρ. Μπαρουέν στο Eurogroup

Ο Φρ. Μπαρουέν στο Eurogroup

«Αυτά που ζητήθηκαν σε γενικές γραμμές έχουν υλοποιηθεί και αυτό ευνοεί την αποδέσμευση (του δεύτερου πακέτου στήριξης), όμως αναμένουμε την τελική έκθεση της τρόικας», πρόσθεσε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ.

Αισιόδοξο φάνηκε όμως και το ΔΝΤ, με την επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ να λέει πως η εντύπωσή της από τα όσα έχουν γίνει στην Ελλάδα είναι θετική. «Θα εξετάσουμε τις προόδους που έχουν σημειωθεί από τις ελληνικές αρχές. Προς το παρόν έχω μία αρκετά θετική εντύπωση από τις εργασίες που έχουν γίνει», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Η Κρ. Λαγκάρντ στο Eurogroup

Η Κρ. Λαγκάρντ στο Eurogroup.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως, αν το Eurogroup κρίνει ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που της είχαν ζητηθεί και έχει προχωρήσει σε περικοπές δαπανών, η διαδικασία για την αποδέσμευση, τουλάχιστον, μέρους της βοήθειας θα ληφθεί μέσα στην ημέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα