Κατ' αρχήν έγκριση του νέου πακέτου από το Eurogroup

Στις 9 Μαρτίου η οριστική απόφαση
Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2012 19:01
UPD:02/03/2012 20:04

Το μνημόνιο συνεργασίας για το νέο πρόγραμμα υπέγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος (αριστερά). Στη φωτογραφία με τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το μνημόνιο συνεργασίας για το νέο πρόγραμμα υπέγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τον αντιπροεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν, την ώρα που το Eurogroup έδωσε κατ' αρχήν το πράσινο φως για το νέο πρόγραμμα δανειακής στήριξης της Ελλάδας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου του Eurogroup, ο επικεφαλής του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε πως το ελληνικό κοινοβούλιο και το υπουργικό συμβούλιο έχουν υιοθετήσει όλες οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις και ορισμένοι εφαρμοστικοί νόμοι που εκκρεμούν θα ολοκληρωθούν σύντομα, όμως οι υπουργοί Οικονομικών περιμένουν τώρα την ολοκλήρωση του προγράμματος περικοπής του ελληνικού χρέους, του PSI, προκειμένου να εγκρίνουν οριστικά το νέο δανειακό πρόγραμμα ύψους 130 δισ. ευρώ.

«Το Eurogroup επαναλαμβάνει ότι η επιτυχία του PSI με τη σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών και η θετική τελική αποτίμηση των μέτρων που έχει λάβει η Ελλάδα είναι οι απαραίτητοι όροι για την αποδέσμευση (...) του νέου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα» σημειώνεται στην ανακοίνωση του επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος εκφράζει την πεποίθηση ότι οι όροι του είναι ελκυστικοί για τους ιδιώτες ομολογιούχους και θα επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως η τελική έγκριση θα δοθεί στις 9 Μαρτίου σε τηλεδιάσκεψη, ανάλογα με το ποσοστό των ιδιωτών ομολογιούχων στο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Σε ό,τι αφορά το μνημόνιο για το νέο πρόγραμμα που υπέγραψε ο κ. Βενιζέλος με τον κ. Ρεν, το προσυπογράφει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος ενώ επισυνάπτονται σε αυτό οι δεσμευτικές επιστολές των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προς τον προεδρο του Eurogroup.

Ο κ. Βενιζέλος υπέγραψε επίσης με τον επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ τις πέντε πρώτες συμβάσεις, ύψους 93 δισ. ευρώ από τα συνολικά 130 δισ. ευρώ:

- Τη σύμβαση για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

- Τη σύμβαση για τις εγγυήσεις που παρέχει το EFSF προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια εφαρμογής του PSI

- Τη σύμβαση για τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ με τα οποία χρηματοδοτείται από τον επίσημο τομέα η ανταλλαγή των ομολόγων (sweetener)

- Τη σύμβαση για την κάλυψη από το EFSF των δεδουλευμένων τόκων του ελληνικού δημοσίου χρέους μέχρι στιγμής

- Τη σύμβαση για το σχήμα συγχρηματοδότησης (co-financing) μεταξύ επίσημου και ιδιωτικού τομέα που συνιστά ένα απο τα κρίσιμα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του PSI.

Τις συμβάσεις αυτές προσυπέγραψε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, την δε πρώτη από αυτές και ο πρόεδρος του ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Π. Θωμόπουλος.

Η υπογραφή των συμβάσεων αυτών συνιστά την εξειδίκευση, εφαρμογή και επισημοποίηση των αποφάσεων του Eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου και στέλνει ένα μήνυμα προς τον ιδιωτικό τομέα, τις αγορές και την διεθνή κοινότητα ότι ο επίσημος τομέας στηρίζει την Ελλάδα από κάθε άποψη και πιστεύει στην εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου 2011 και της 21ης Φεβρουαρίου 2012, σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Ευ. Βενιζέλος: Είχαμε καιρό να ακούσουμε καλά λόγια

Από τις Βρυξέλλες ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως το Eurogroup υποδέχτηκε με θετικό τρόπο όλες τις προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την ολοκλήρωση των περίπου 100 προαπαιτούμενων ενεργειών σχετικά με την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης και του PSI. «Η Ελλάδα είχε καιρό να ακούσει καλά λόγια και σήμερα άκουσε καλό λόγο», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πάντως πως «αυτό δεν σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε, δεν χαλαρώνουμε».

VIMEO.COM/EVENIZELOS
«Είχε καιρό να ακούσει η Ελλάδα καλά λόγια»

Ευ. Βενιζέλος: Είχε καιρό να ακούσει η Ελλάδα καλά λόγια

Συμπλήρωσε πως το μόνο που απομένει είναι η γραπτή επιβεβαίωση της τρόικας ότι η Ελλάδα έχει πράξει τα δέοντα κάτι που, όπως ανέφερε, θα συμβεί αμέσως μόλις μεταφρασθούν στα αγγλικά ορισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα περικοπής του χρέους, το PSI, σημείωσε ότι η απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συνιστά μήνυμα προς τον ιδιωτικό τομέα για την προσφορά της Ελλάδας, η οποία είναι «ισορροπημένη, συμφέρουσα, αμοιβαία επωφελής». Πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει σχεδόν «οικουμενική συμμετοχή» των ιδιωτών πιστωτών στη διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων κατά την κρίσιμη επόμενη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι θα ήταν «εξαιρετικά βλαπτικό» να συζητείται το συγκεκριμένο ζήτημα αυτή την ώρα, όταν ο ίδιος κάνει την εθνική του υποχρέωση για το καλό της χώρας. Ερωτηθείς για την ημερομηνία των εκλογών ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το θέμα αυτό εξαρτάται από τη στάση των κομμάτων και ότι αυτό που προέχει είναι να προλάβουμε τις ζωτικής σημασίας ημερομηνίες. Ωστόσο σημείωσε ότι «εφόσον ο κ. Σαμαράς θέτει το θέμα, το σεβόμαστε».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα