Μerit: Ακτινογραφία της αγοράς τα εξαμηνιαία αποτελέσματα

Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2012 12:41

Αναμενόμενα σε μεγάλο βαθμό χαρακτηρίζει η Μerit ΑΧΕΠΕΥ τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσαν έξι εισηγμένες επιχειρήσεις, ενώ επισημαίνει πως, παρά το γεγονός ότι το δείγμα δεν είναι αρκετά αντιπροσωπευτικό, η εικόνα των εταιρειών αυτών αποτελεί μία ένδειξη για το τι θα ακολουθήσει στα αποτελέσματα έτους για την πλειονότητα των εισηγμένων.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, μοναδική αισιόδοξη νότα στα αποτελέσματα ήταν και πάλι η Jumbo, αφού κατόρθωσε να διατηρήσει τις πωλήσεις του περασμένου έτους και να τις αυξήσει ελαφρώς, λόγω των αυξημένων πωλήσεων στο εξωτερικό και της μικρής πτώσης στο εσωτερικό. Η εικόνα αυτή δεν είναι ενδεικτική του συνόλου του ελληνικού λιανεμπορίου, αφού η Jumbo πέτυχε μεγάλη αύξηση μεριδίου αγοράς στον κλάδο της.

Θετικά μηνύματα υπήρξαν και από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η οποία, αν και δεν κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της λόγω ενός αρνητικού περιβάλλοντος στις αγορές που δραστηριοποιείται, κατάφερε να αυξήσει το μεικτό περιθώριο κέρδους της σημαντικά λόγω μεγάλης αύξησης των τιμών.

Μικρή διαφορά από προηγούμενα εξάμηνα παρουσίασε η Ηλεκτρονική Αθηνών, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό ζήτημα με τις λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα. Η ενασχόληση του ομίλου της Επίλεκτος με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει μεταβάλει τις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου, χωρίς να μπορέσει να επιστρέψει σε κερδοφορία, ενώ η σημαντική πτώση του λιανεμπορίου στην Ελλάδα έχει επηρεάσει σημαντικά και τις πωλήσεις της Φίλιππος Νάκας που μειώθηκαν κατά 19,7%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα