Φθηνή πατάτα Νευροκοπίου και στην Κηφισιά

Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2012 13:20
UPD:14:14

Oπως ανακοίνωσε ο δήμος, πατατοπαραγωγοί από το Νευροκόπι θα βρίσκονται στις 10 και 11 Μαρτίου 2012 από τις 08:00 το πρωί στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας στη Νέα Κηφισιά και στις οδούς Κηφισού, Ερυμάνθου, Αγραύλης για να διαθέσουν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές.

Μετά την Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη και την Παλλήνη τη σκυτάλη παίρνει ο δήμος Κηφισιάς για την πώληση πατάτας Νευροκοπίου χωρίς τη μεσολάβηση μεσαζόντων.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο δήμος, πατατοπαραγωγοί από το Νευροκόπι θα βρίσκονται στις 10 και 11 Μαρτίου 2012 από τις 08:00 το πρωί στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας στη Νέα Κηφισιά και στις οδούς Κηφισού, Ερυμάνθου, Αγραύλης για να διαθέσουν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές.

REUTERS

«Στην προσπάθεια αυτή για την προσφορά στον καταναλωτή σε τιμή παραγωγού των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και την προστασία του αγροτικού εισοδήματος από κάθε λογής μεσάζοντες, θα χρειαστεί η συμμετοχή όλων. Ορθώνουμε το δικό μας τείχος αλληλεγγύης μέσα στην οικονομική κρίση, για τους καταναλωτές που το εισόδημα τους, εξανεμίζεται» δήλωσε ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον δήμαρχο Νευροκοπίου, Μελέτη Μαυρίδη.

Σύμφωνα με τον κ. Χιωτάκη, η προσπάθεια αυτή θα επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα.

Στη Θεσσαλονίκη εν τω μεταξύ, συνεχίζεται από το πρωί η διάθεση φθηνής πατάτας (0,25 ευρώ/κιλό) στην περιοχή του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου και συγκεκριμένα δίπλα στον Ζωολογικό Κήπο, στο πλαίσιο σχετικής πρωτοβουλίας της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο ομότιμος καθηγητής της Γεωπονικής, Χρίστος Καμενίδης, σήμερα Δευτέρα αναμένεται να διατεθούν συνολικά άλλοι 50 τόνοι πατάτας Ανω Βροντούς, που μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη με δύο νταλίκες.

Ερωτηθείς αν οι παραγωγοί δίνουν αποδείξεις στους καταναλωτές, ο κ.Καμενίδης ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία ευθύνη και ανάμειξη στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς εμπλέκεται μόνο στην οργάνωση της πρωτοβουλίας, ωστόσο, όπως είπε, γνωρίζει -και διασταύρωσε- ότι οι μεν παραγωγοί του Νευροκοπίου, που διαθέτουν και δικά τους συσκευαστήρια, κόβουν κανονικά αποδείξεις, ενώ οι μικροπαραγωγοί της Ανω Βροντούς δεν έχουν τέτοια υποχρέωση βάσει νόμου.

Τα κυκλώματα των μεσαζόντων δεν πρόκειται να καταργηθούν με αυτό τον τρόπο, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μάκης Μαΐλης. «Μπορεί για κάποια είδη να ελαφρύνουν τον κόσμο, να βρίσκει μία λύση μέσα στη φτώχεια του. Όμως αυτό δεν έχει προοπτική. Δεν καιροσκοπούμε. Δεν θέλουμε να καλλιεργούμε στον κόσμο ψεύτικες ελπίδες», δήλωσε ο κ. Μαΐλης στο ρ/σ Radio 9 .

Οπως σημείωσε, οι μεσάζοντες είναι συστατικό στοιχείο ενός συγκεκριμένου συστήματος, γι αυτό «δεν είναι δυνατόν να καταργηθούν οι μεσάζοντες ως συστατικό ενός ολόκληρου κοινωνικό-οικονομικού συστήματος το οποίο έχει στόχο το κέρδος». Κατά τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ, «η λύση και το "τσάκισμα" των μεσαζόντων μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από την ανατροπή των μονοπωλίων».

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως το αποκαλούμενο «κίνημα της πατάτας» αποτελεί «κορυφαίο παράδειγμα αυτοοργάνωσης των παραγωγών, απέναντι στις ασύδοτες πρακτικές των μεσαζόντων» και «εντάσσεται σε μια σειρά κινημάτων αντίστασης των πολιτών και αυτοοργάνωσής τους, που αμφισβητεί έμπρακτα τις πολιτικές εξαθλίωσης των εργαζομένων».

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται, η Αριστερά «δεν μπορεί να το αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα ή ακόμα και με εχθρότητα, στο βαθμό που το κίνημα αυτό, όπως και άλλα αντίστοιχα κινήματα, ενεργοποιεί τους πολίτες, και υπενθυμίζει σε όλα τα πληττόμενα στρώματα της κοινωνίας ότι η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την οργάνωσή τους, καθώς και την κλιμάκωση των αγώνων για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα