Θετικά μηνύματα για τη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στη διαδικασία απομείωσης του χρέους έρχονται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το Reuters, η BNP Paribas, αλλά και οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στο PSI.
«Η BNP Paribas θα συμμετάσχει με τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει στην ανταλλαγή στο πλαίσιο του PSI», είπε εκπρόσωπος της μεγαλύτερης εισηγμένης τράπεζας στη Γαλλία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Πηγές που πρόσκεινται στις διεργασίες ανέφεραν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, αποδεχόμενες μείωση 53,5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατέχουν. Η συνολική αξία των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ανέρχεται στα 15 δισ. ευρώ περίπου. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν ήδη απομειώσει την αξία τους στα λογιστικά τους βιβλία κατά περίπου 3/4.
H FMS Wertmanagement, η μεγαλύτερη τράπεζα με έκθεση στα ελληνικά ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας άνω των 8 δισ. ευρώ, θα αποδεχθεί την συμφωνία, είπε άτομο προσκείμενο στην τράπεζα και πρόσθεσε ότι οι επίσημες αποφάσεις θα ληφθούν έως το τέλος της εβδομάδας.
Η Commerzbank, η οποία αρχικά είχε επενδύσει σχεδόν 3 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα αλλά έχει απομειώσει την αξία τους στα 800 εκατ., ανέφερε τον προηγούμενο μήνα ότι δεν έχει άλλη επιλογή παρά να δεχτεί το κούρεμα.
Συνάντηση Παπαδήμου Βενιζέλου για το PSI
Εξάλλου, η πορεία του PSI, το δεύτερο μνημόνιο και η νέα δανειακή σύμβαση απασχόλησαν τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο σε συνάντηση που είχαν το μεσημέρι και διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα.
Νωρίτερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στόχος μας είναι η Ελλάδα να είναι στον σκληρό πυρήνα των ανεπτυγμένων κρατών της ευρωζώνης, ενώ έκανε λόγο για «αγώνα εθνικής υπερηφάνειας και απελευθέρωσης».
Ανέφερε ακόμη ότι το πρόγραμμα στήριξης έχει δύο μεγάλα κεφάλαια. Το ένα είναι η δημοσιονομική προσαρμογή και το άλλο οι διαρθρωτικές αλλαγές.
Στο θέμα των αλλαγών, όπως είπε, «έχουμε κάθε συμφέρον να τα κάνουμε όλα για να γίνει η Ελλάδα σύγχρονη και ανταγωνιστική». Στο σκέλος της προσαρμογής, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρέπει να μαζέψουμε το χρέος». Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα θέλαμε να κάνουμε την προσαρμογή σε 5-7 χρόνια, ωστόσο οι εταίροι ασκούν μεγάλη πίεση να γίνει αυτό σε μικρό χρονικό διάστημα.
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τέλος ότι έχει μεγάλη σημασία να ενθαρρύνουμε το κίνημα επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες, για να βοηθήσουμε την οικονομία και την ανάπτυξη.