Προϋπόθεση για να προχωρήσει η προτεινόμενη επένδυση της Εκκλησίας της Ελλάδας σε φωτοβολταϊκά στην Πεντέλη είναι αφενός να αποσαφηνιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης και αφετέρου να αντιμετωπισθεί η απαγόρευση εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών σε αναδασωτέες εκτάσεις, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική αναδάσωσης της Πεντέλης στο πλαίσιο ενός επενδυτικού προγράμματος, όπου μικρό μέρος της αναδασωτέας έκτασης καλύπτεται με φωτοβολταϊκά και ο επενδυτής αναλαμβάνει το κόστος της αναδάσωσης και της συντήρησης της αναδασωμένης περιοχής».
Η πρόταση της εκκλησίας αφορά την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου μεγάλης ισχύος (300 μεγαβάτ) σε αναδασωτέα περιοχή της Πεντέλης πλησίον της Ι.Μ. Πεντέλης. Οι υπηρεσίες του Δημόσιου, αναφέρει το ΥΠΕΚΑ, αμφισβητούν την κυριότητα που προβάλλει η Ι.Μ. Πεντέλης, και κατέστησαν σαφές κατά τις συσκέψεις με εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδας ότι διαχειρίζονται την έκταση ως δημόσιο διακατεχόμενο δάσος, στο οποίο η κυριότητα ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδας έχει δικαιώματα διακατοχής.
«Το γεγονός ότι δεν έχει υποβληθεί επίσημα από την Εκκλησία της Ελλάδας μαζί με τους υποψηφίους ιδιώτες επενδυτές αίτημα αδειοδότησης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη συγκεκριμένη επένδυση οφείλεται στην κατανόηση από όλους ότι εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα χωρίς την επίλυση των οποίων η επένδυση δεν μπορεί να υλοποιηθεί», προσθέτει. Το υπουργείο χαρακτηρίζει τέλος παραπλανητική τη σύγκριση ανάμεσα στην προτεινόμενη επένδυση και το Πρόγραμμα Ήλιος, στόχος του οποίου είναι η εξαγωγή ηλιακής ενεργείας στην υπόλοιπη Ευρώπη και δεν αποτελεί έργο ΑΠΕ με εγγυημένη τιμή όπως οι εγχώριες επενδύσεις.