Αισιόδοξος ο Ρεν για το PSI

IIF: Πάνω από 1 τρισ. ευρώ το κόστος μιας άτακτης χρεοκοπίας
Τρίτη, 06 Μαρτίου 2012 14:28
UPD:18:53

«Αν και η ευρωζώνη βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια ήπια ύφεση, υπάρχουν την ίδια στιγμή σημάδια σταθεροποίησης», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι.

Ενδείξεις ανάκαμψης της ευρωζώνης από την ήπια ύφεση μέσα στους επόμενους μήνες «βλέπει» ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, ενώ εμφανίζεται αισιόδοξος για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικού χρέους (PSI).

«Αν και η ευρωζώνη βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια ήπια ύφεση, υπάρχουν την ίδια στιγμή σημάδια σταθεροποίησης», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι. «Είμαι πεπεισμένος» πρόσθεσε, «ότι, ως αποτέλεσμα των συλλογικών μας προσπαθειών, αν συνεχίσουμε την πρόσφατη αποφασιστική δράση, θα μπορέσουμε να δούμε μια αλλαγή κλίματος στην ευρωπαϊκή οικονομία τους επόμενους μήνες».

Ερωτηθείς για τις ανησυχίες ότι η Ελλάδα ενδεχομένως να μην πετύχει το στόχο για 75% συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI, ο Ρεν δήλωσε αισιόδοξος ότι «η συμφωνία για το PSI θα έχει επιτυχή έκβαση».

«Είναι ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία του νέου προγράμματος για την Ελλάδα, που έχει στόχο την αναμόρφωση της χώρας και την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ελλάδα», τόνισε, σημειώνοντας πως είναι πρώιμο να εξετασθεί αν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης.

Για να υπάρξει ανάκαμψη, είπε ο κ. Ρεν, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες θετικές συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων, όπως ένα αποτελεσματικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, η καλύτερη αξιοποίηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων και ένα ανταγωνιστικό κόστος εργασίας.

«Υποστηρίζουμε την Ελλάδα στις προσπάθειές της, με μια άνευ προηγουμένου τεχνική βοήθεια», δήλωσε ο Όλι Ρεν, ο οποίος είπε ακόμη ότι τμήμα της απάντησης στην κρίση χρέους είναι η βιώσιμη λύση για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, η συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας για το δεύτερο πρόγραμμα θα συμβάλει στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Τη φημολογία περί τρίτου πακέτου στήριξης της χώρας σχολίασε χθες και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είπε ότι «δεν είναι σωστό» να γίνεται συζήτηση για τρίτο πακέτο διάσωσης, τη στιγμή που δεν έχει ξεκινήσει καν το δεύτερο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2146435 .

IIF: Πάνω από 1 τρισ. ευρώ το κόστος μιας άτακτης χρεοκοπίας

Εν τω μεταξύ, για «σημαντικές και καταστροφικές» επιπτώσεις από μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία προειδοποιεί το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Σε επίσημο έγγραφό του, το οποίο έχει στην κατοχή του το Reuters, το IIF επισημαίνει ότι μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα καθιστούσε κατά πάσα πιθανότητα απαραίτητη την εξωτερική στήριξη της Ισπανίας και της Ιταλίας, ενώ θα οδηγούσε σε απώλειες άνω του 1 τρισ. ευρώ για την ευρωζώνη.

«Υπάρχουν μερικές πολύ σημαντικές και καταστροφικές συνέπειες, οι οποίες θα προέκυπταν από μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας», αναφέρεται στο έγγραφο του IIF. «Είναι δύσκολο να αθροίσει κανείς με κάποιο βαθμό ακρίβειας τις ενδεχόμενες ζημίες ωστόσο, είναι δύσκολο να δει κανείς με ποιο τρόπο δεν θα ξεπεράσουν το 1 τρισ. ευρώ.»

Χθες, το IIF ανακοίνωσε τη συμμετοχή 12 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικού χρέους (PSI). Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος εκτίμησε ότι οι προσφορές θα υπερβούν το 90%, αλλά απείλησε ταυτόχρονα και με την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2146343 .

Reuters: Θα συμμετάσχουν όλες οι ελληνικές τράπεζες

Παράλληλα, το μεσημέρι τραπεζικές πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters πως όλες οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων του Δημοσίου. «Αναμένουμε όλες οι ελληνικές τράπεζες να συμμετάσχουν στο PSI, έχουμε περίπου 40 δισ. ευρώ κρατικών ομολόγων» ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης που δεν κατονομάζεται.

Διαψεύδονται τα περί παράτασης της προθεσμίας

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ και αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν στο Reuters τις φήμες περί παράτασης της προθεσμίας για συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο PSI διέψευσαν σήμερα στο Reuters

«Επιβεβαιώνω ότι η προθεσμία για το PSI είναι η 8η Μαρτίου», είπε στο Reuters ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Πέτρος Xριστοδούλου.

Τις σχετικές φήμες διέψευσε και στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. «Διαψεύδουμε τις φήμες για παράταση της προθεσμίας. Ισχύει ότι είπε στο Reuters τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος», είπε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο IFR, υπήρχαν εικασίες ότι θα δοθεί παράταση έως την ερχόμενη Τετάρτη 14 Μαρτίου για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI.

Η προθεσμία συμμετοχής στο PSI λήγει στις 10:00 το βράδυ της Πέμπτης, αλλά, σύμφωνα με την προκήρυξη, το υπουργείο Οικονομικών έχει την ευχέρεια μέχρι και τις 17:00 (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης 7 Μαρτίου να παρατείνει την προθεσμία υποβολής προσφορών.

Γ. Προβόπουλος: Ανοίγει μια νέα ελπιδοφόρα σελίδα

Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκε από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, εκτιμώντας ότι με την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI ανοίγει μία νέα σελίδα, «αυτή τη φορά πιο αισιόδοξη και πιο ελπιδοφόρα».

Διάλογος Κ. Παπούλια - Γ. Προβόπουλου

Διάλογος Κ. Παπούλια - Γ. Προβόπουλου

Ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε επιτυχία το γεγονός ότι «εμπράκτως οι ξένοι εταίροι μας, στις αποφάσεις που ελήφθησαν προ ημερών, συμπαραστέκονται στη χώρα μας».

«Ασφαλώς», πρόσθεσε, «το κλίμα για τη χώρα είναι αρνητικό διεθνώς, εξαιτίας των προβλημάτων μας». Είπε ακόμη ότι «και μπορούμε, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να αλλάξουμε αυτό το αρνητικό κλίμα». «Εναπόκειται σε μας τους ίδιους να κάνουμε ό,τι πρέπει, προκειμένου να οδηγηθούμε σε ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στα χέρια μας λοιπόν βρίσκεται η τύχη της χώρας μας και πιστεύω ότι αυτή τη φορά δεν θα αφήσουμε να πάνε όλες αυτές οι προσπάθειες που έγιναν μέχρι τώρα χαμένες», κατέληξε ο κ. Προβόπουλος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα