Αντίστροφη μέτρηση για το PSI

Σκληρές αιχμές Βενιζέλου για τα ταμεία
Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2012 12:42
UPD:14:44

Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, με την κυβέρνηση να σκληραίνει τη στάση της απέναντι στους κατόχους ομολόγων απειλώντας εκτός από την ενεργοποίηση των CACs και με τον αποκλεισμό όσων απέχουν, από τα προγράμματα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Λίγο πριν την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας - την Πέμπτη στις 10μ.μ. - ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής χρέους (PSI) έχουν ήδη εκδηλώσει οι έξι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, οι οποίες συμφώνησαν με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο στην πλήρη και καθολική αποδοχή των όρων του PSI και την ένταξη όλων των ομολόγων, ελληνικού και αλλοδαπού δικαίου, αλλά και των εγγυημένων από Δημόσιο δανείων των ΔΕΚΟ.

Το PSI αποδέχονται επίσης 12 μεγάλες τράπεζες της Συντονιστικής Επιτροπής του IIF, αλλά και οι γερμανικές τράπεζες.

Παράλληλα, τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους αποφάσισαν τα Διοικητικά Συμβούλια επτά ασφαλιστικών Ταμείων και της ΑΕΔΑΚ. Τα Ταμεία αυτά είναι το ΙΚΑ και το Επικουρικό Ταμείο του ΙΚΑ, ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου, (ΟΠΑΔ), ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΑΕΔΑΚ).

Δεν αποδέχθηκαν το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν πέντε Ταμεία. Πρόκειται για το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), στο οποίο ασφαλίζονται νομικοί, υγειονομικοί κ.λπ., το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας των Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ).

Κατά της συμμετοχής του ΤΕΑΔΥ στο PSI τάχθηκε και η πλειοψηφία των μελών του δ.σ. του Ταμείου. Συγκεκριμένα, επτά εκ των εννέα παρόντων μελών του δ.σ. είπαν «όχι» στο «κούρεμα» των ομολόγων και πλέον η σχετική απόφαση της διοίκησης του Ταμείου αναμένεται να είναι αρνητική.

Πάντως, πηγές με γνώση του θέματος δήλωσαν σήμερα στο Reuters ότι στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικού χρέους θα ενταχθούν τα ομόλογα ύψους 18-19 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για λογαριασμό ασφαλιστικών ταμείων.

«Το κοινό κεφάλαιο (των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης) θα συμμετάσχει στο PSI», είπε στο Reuters ένας από τους αξιωματούχους, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Εν τω μεταξύ, την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο PSI ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική αντασφαλιστική εταιρεία Munich Re. «H Μunich Re θα συμμετάσχει στην προσπάθεια του PSI», είπε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η γερμανική αντασφαλιστική κατείχε ομόλογα ελληνικού Δημοσίου ύψους 400 εκατ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου.

Επίσης, τη συμμετοχή της Komercni Banka στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικού χρέους (PSI) ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της θυγατρικής της Societe Generale στην Τσεχία, ενώ τη συμμετοχή τους ανακοίνωσαν και η γερμανική DZ Bank και η Allianz.

Βολές Ευ. Βενιζέλου κατά Ταμείων για το PSI

Ο υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε σήμερα βολές κατά των διοικήσεων των Ταμείων που αρνούνται να συμμετάσχουν στο PSI -και ιδιαίτερα του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ-, κάνοντας λόγο για υπονόμευση της διαδικασίας για συνδικαλιστικούς και κομματικούς λόγους.

Όταν η διεθνής αγορά βρίσκει δελεαστική την προσφορά, εμείς τι μήνυμα στέλνουμε με αυτή τη στάση, διερωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στο ρ/σ Real FM, και προειδοποίησε πως αν δεν γίνει το PSI τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων «θα αξίζουν ένα μηδενικό».

Επαναλαμβάνοντας πως οι όποιες απώλειες θα αναπληρωθούν μέσω μεταφοράς δημόσιας περιουσίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διερωτήθηκε επίσης -και ειδικά για το ταμείο των δημοσιογράφων (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ)- «πως είναι δυνατόν να παίρνεις αγγελιόσημο και περιουσία του δημοσίου και να υπονομεύεις τη διαδικασία για συνδικαλιστικούς και κομματικούς λόγους». Γιατί να μετέχουν τα Ταμεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών, παρατήρησε, και να υπάρχουν αντιρρήσεις από ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία.

Στο ίδιο ύφος, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ακόμη πως δεν μπορεί να είναι ίδια η μεταχείριση Ταμείων όπως το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ που στήριξαν αμέσως την εθνική προσπάθεια και ενός ταμείου που κάνει συνδικαλισμό.

Οι διοικήσεις αυτές, συνέχισε, παίρνουν στο λαιμό τους τους ασφαλισμένους τους και τους συνταξιούχους και υπογράμμισε πως «δεν είναι συμπεριφορές εθνικά υπεύθυνες αυτές».

Απαντώντας εξάλλου σε παρατήρηση της γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα ότι τις συνέπειες του PSI «θα τις δούμε σύντομα στις συντάξεις», τόνισε χαρακτηριστικά πως «αν δεν γίνει το PSI, δεν θα δούμε καθόλου τη σύνταξή μας γιατί δεν θα έχουμε να την πληρώσουμε».

Στήριξη ΠΟΕΣΥ στη διοίκηση ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Τη στήριξή του στην απόφαση της διοίκησης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για μη δεχθεί το «κούρεμα», εξέφρασε εν τω μεταξύ το διοικητικό συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ., τονίζοντας την αντίθεσή του «στην κυβερνητική προσπάθεια χρησιμοποίησης των αποθεματικών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και όλων των ασφαλιστικών ταμείων για την εξυπηρέτηση του PSI, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Μνημονίου».

Ταυτόχρονα και αφού διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι τα κεφάλαια των Ταμείων υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο για να εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο συγκεντρώθηκαν (χορήγηση συντάξεων και παροχή υπηρεσιών υγείας), η Ομοσπονδία απέστειλε εξώδικο στην Τράπεζα της Ελλάδος καλώντας την να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των κεφαλαίων, επιφυλασσόμενη κάθε νομίμου δικαιώματός της για την αποτροπή οποιασδήποτε απομείωσής τους.

Κλείνοντας, η ΠΟΕΣΥ δηλώνει πως θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια εξυπηρέτησης δημοσιονομικών σκοπιμοτήτων με τα κεφάλαια των Ταμείων και ήδη, όπως αναφέρει, μελετά την ανάληψη κάθε απαραίτητου μέτρου διασφάλισης της περιουσίας μας. «Χρήματα καταθέσαμε και χρήματα θέλουμε πίσω στο ακέραιο», καταλήγει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

IIF: Αβέβαιη η έκβαση του PSI

Σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Monde o σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Ζαν Λεμιέρ δήλωσε ότι η έκβαση του PSI παραμένει αβέβαιη.

«Είναι αδύνατον να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα μιας τέτοιας διαδικασίας», είπε ο Λεμιέρ της BNP Paribas επισημαίνοντας πάντως πως «η επιτυχία της προσφοράς είναι προς το συμφέρον όλων».

Εκτίμησε μάλιστα ότι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανόν να αναθεωρήσουν κάποιους από τους όρους του προγράμματος, αν αυτό χάσει τον εθελοντικό του χαρακτήρα.

Εξάλλου, ο κ. Λεμιέρ προειδοποίησε ότι μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε «πολύ σοβαρές» συνέπειες για την ευρωζώνη.

Αισιοδοξία από Όλι Ρεν και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Πεπεισμένος ότι η διαδικασία απομείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους θα εξελιχθεί χωρίς προσκόμματα, εμφανίστηκε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ολι Ρεν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, η ανταλλαγή των ομολόγων αναμένεται να εξελιχθεί χωρίς προβλήματα, διότι η διαδικασία παραμένει ενδιαφέρουσα για τον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει, ενώ σε ερώτηση αν ανησυχεί για ενδεχόμενη ενεργοποίηση των Credit Default Swaps, απαντά: «Δεν είναι το σενάριο που υιοθετούμε. Το αντίθετο».

Αισιόδοξος για την έκβαση του PSI εμφανίστηκε όμως και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Βαυαρίας.

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε βέβαιος ότι στη διαδικασία θα συμμετάσχει επαρκής αριθμός τραπεζών, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σταθερά επικριτικός ο Φ. Ρέσλερ

Από την άλλη πλευρά, την απογοήτευσή του για τη συνεργασία της Ελλάδας σε θέματα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας εξέφρασε για μία ακόμη φορά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse» ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ.

«Έχουμε προσφέρει πλήρη υποστήριξη στην ελληνική πλευρά. Η ενδιάμεση αξιολόγηση, ωστόσο, είναι απογοητευτική. Η υποστήριξή μας δεν γίνεται εύκολα αποδεκτή» είπε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για καλύτερη συνεργασία. «Η προθυμία μας να βοηθήσουμε και η αλληλεγγύη μας είναι μεγάλη. Πρέπει, όμως, να καταβληθούν προσπάθειες και από την ελληνική πλευρά» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2147070 .

ΔΗΜΑΡ: Να διατεθούν 15 δισ. για ανακεφαλαίωση των ταμείων

Η Δημοκρατική Αριστέρα ζητεί «από τα 30 δισ. ευρώ της απόλυτα αναγκαίας επιπλέον χρηματοδότησης της χώρας από την ΕΕ, τα 15 δισ. να διατεθούν στην ανακεφαλαίωση των ταμείων για να αντιμετωπίσουν τη ζημιά. Όπως ακριβώς και οι τράπεζες».

Υπενθυμίζει ακόμη ότι είχε εξαρχής ζητήσει να εξαιρεθούν τα ασφαλιστικά ταμεία από το PSI και τονίζει πως τα Ταμεία απειλούνται με κατάρρευση από το κούρεμα των ομολόγων τους, με αυτονόητες τις συνέπειες σε βάρος των ασφαλισμένων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα