Κοντά στο 50% η συμμετοχή στο PSI

Ποιοι λένε «ναι» και ποιοι «όχι» στο κούρεμα
Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2012 15:03
UPD:16:20

Περίπου 30 μέλη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) που εκπροσωπούν σχεδόν 81 δισ. ευρώ θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το IIF.

Ως αποτέλεσμα, οι ιδιώτες πιστωτές που έχουν ταχθεί υπέρ της ανταλλαγής του ελληνικού χρέους εκπροσωπούν προς το παρόν το 39,3% του συνολικού ποσού που έχει στόχο το εγχείρημα αυτό.

Πρόκειται για τις εταιρείες Ageas, Allianz, Alpha Bank, AXA, Banque Postale, BBVA, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Credit Agricole, Credit Foncier, DekaBank, Deutsche Bank, Dexia, Emporiki Bank of Greece, Eurobank EFG, Generali, Greylock Capital Management, Groupama, HSBC, ING, Intesa San Paolo, KBC, Marfin Popular Bank, Metlife, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale και Unicredit.

Στο ποσό αυτών των εταιρειών, αν προστεθούν τα ομόλογα ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ του Κοινού Ταμείου που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο PSI, και άλλα περίπου 2,7 δισ. ευρώ που κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία όπως το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων κ.ά., τα οποία αποφάσισαν επίσης να συμμετάσχουν, το συνολικό ποσό των ομολόγων που μέχρι στιγμής διατίθεται προς ανταλλαγή φθάνει τα 101,7 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι τη μέχρι στιγμής συμμετοχή στο PSI στο 49,4%.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για τη συμμετοχή στο PSI εκπνέει αύριο Πέμπτη στις 22.00 (ώρα Ελλάδας).

Ανήσυχη ότι η Ελλάδα δεν θα επιτύχει τον απαιτούμενο βαθμό συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) δήλωσε νωρίτερα η γερμανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KFW.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει ότι για να προχωρήσει το PSI θα πρέπει να συμμετάσχει σε αυτό τουλάχιστον το 90% των ομολογιούχων. Για την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης χρειάζεται απαρτία, που επιτυγχάνεται αν απαντήσει το ένα δεύτερο των ομολόγων που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο, ύψους 177 δισ. ευρώ, ενώ τουλάχιστον τα δύο τρίτα θα πρέπει να το εγκρίνουν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της KFW, Ούλριχ Σρέντερ, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η χώρα δεν θα πετύχει ούτε το όριο του 66%. «Κατά συνέπεια, θα έχουμε πιστωτικό γεγονός, το οποίο όμως θα είναι κυρίως ανεξέλεγκτο», είπε.

Η KFW κατέχει ελληνικά ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 250 εκατ. ευρώ και έχει πει ότι θα συμμετάσχει στο PSI

Ποιοι λένε «ναι» και ποιοι «όχι» στο PSI

Ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο PSI έχουν ήδη εκδηλώσει οι έξι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, οι οποίες συμφώνησαν με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο στην πλήρη και καθολική αποδοχή των όρων του PSI και την ένταξη όλων των ομολόγων, ελληνικού και αλλοδαπού δικαίου, αλλά και των εγγυημένων από Δημόσιο δανείων των ΔΕΚΟ.

Παράλληλα, τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους αποφάσισαν τα διοικητικά συμβούλια επτά ασφαλιστικών Ταμείων και της ΑΕΔΑΚ. Τα Ταμεία αυτά είναι το ΙΚΑ και το Επικουρικό Ταμείο του ΙΚΑ, ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου, (ΟΠΑΔ), ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΑΕΔΑΚ).

Δεν αποδέχθηκαν το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν πέντε Ταμεία. Πρόκειται για το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), στο οποίο ασφαλίζονται νομικοί, υγειονομικοί κ.λπ., το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας των Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ).

Κατά της συμμετοχής του ΤΕΑΔΥ στο PSI τάσσεται και η πλειοψηφία των μελών του δ.σ. του Ταμείου. Συγκεκριμένα, επτά εκ των εννέα παρόντων μελών του δ.σ. είπαν «όχι» στο «κούρεμα» των ομολόγων και πλέον η σχετική απόφαση της διοίκησης του Ταμείου αναμένεται να είναι αρνητική.

Tη στάση των «ανυπάκουων» Ταμείων στηλίτευσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος προειδοποίησε πως αν αποτύχει το PSI θα καταρρεύσουν και τα Ταμεία.

Οι διοικήσεις αυτές παίρνουν στο λαιμό τους τους ασφαλισμένους τους και τους συνταξιούχους, παρατήρησε και έκανε λόγο για υπονόμευση της διαδικασίας για συνδικαλιστικούς και κομματικούς λόγους. «Δεν είναι συμπεριφορές εθνικά υπεύθυνες αυτές», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2147037 .

Πάντως, πηγές με γνώση του θέματος δήλωσαν σήμερα στο Reuters ότι στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικού χρέους θα ενταχθούν τα ομόλογα ύψους 18-19 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για λογαριασμό ασφαλιστικών ταμείων.

«Το κοινό κεφάλαιο (των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης) θα συμμετάσχει στο PSI», είπε στο Reuters ένας από τους αξιωματούχους, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

IIF: Αβέβαιη η έκβαση του PSI

Σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Monde o σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Ζαν Λεμιέρ δήλωσε ότι η έκβαση του PSI παραμένει αβέβαιη.

«Είναι αδύνατον να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα μιας τέτοιας διαδικασίας», είπε ο Λεμιέρ της BNP Paribas επισημαίνοντας πάντως πως «η επιτυχία της προσφοράς είναι προς το συμφέρον όλων».

Εκτίμησε μάλιστα ότι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανόν να αναθεωρήσουν κάποιους από τους όρους του προγράμματος, αν αυτό χάσει τον εθελοντικό του χαρακτήρα.

Εξάλλου, ο κ. Λεμιέρ προειδοποίησε ότι μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε «πολύ σοβαρές» συνέπειες για την ευρωζώνη.

Αισιοδοξία από Όλι Ρεν και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Πεπεισμένος ότι η διαδικασία απομείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους θα εξελιχθεί χωρίς προσκόμματα, εμφανίστηκε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ολι Ρεν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, η ανταλλαγή των ομολόγων αναμένεται να εξελιχθεί χωρίς προβλήματα, διότι η διαδικασία παραμένει ενδιαφέρουσα για τον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει, ενώ σε ερώτηση αν ανησυχεί για ενδεχόμενη ενεργοποίηση των Credit Default Swaps, απαντά: «Δεν είναι το σενάριο που υιοθετούμε. Το αντίθετο».

Αισιόδοξος για την έκβαση του PSI εμφανίστηκε όμως και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Βαυαρίας.

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε βέβαιος ότι στη διαδικασία θα συμμετάσχει επαρκής αριθμός τραπεζών, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σταθερά επικριτικός ο Φ. Ρέσλερ

Από την άλλη πλευρά, την απογοήτευσή του για τη συνεργασία της Ελλάδας σε θέματα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας εξέφρασε για μία ακόμη φορά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse» ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ.

«Έχουμε προσφέρει πλήρη υποστήριξη στην ελληνική πλευρά. Η ενδιάμεση αξιολόγηση, ωστόσο, είναι απογοητευτική. Η υποστήριξή μας δεν γίνεται εύκολα αποδεκτή» είπε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για καλύτερη συνεργασία. «Η προθυμία μας να βοηθήσουμε και η αλληλεγγύη μας είναι μεγάλη. Πρέπει, όμως, να καταβληθούν προσπάθειες και από την ελληνική πλευρά».

ΔΗΜΑΡ: Να διατεθούν 15 δισ. για ανακεφαλαίωση των ταμείων

Η Δημοκρατική Αριστέρα ζητεί «από τα 30 δισ. ευρώ της απόλυτα αναγκαίας επιπλέον χρηματοδότησης της χώρας από την ΕΕ, τα 15 δισ. να διατεθούν στην ανακεφαλαίωση των ταμείων για να αντιμετωπίσουν τη ζημιά. Όπως ακριβώς και οι τράπεζες».

Υπενθυμίζει ακόμη ότι είχε εξαρχής ζητήσει να εξαιρεθούν τα ασφαλιστικά ταμεία από το PSI και τονίζει πως τα Ταμεία απειλούνται με κατάρρευση από το κούρεμα των ομολόγων τους, με αυτονόητες τις συνέπειες σε βάρος των ασφαλισμένων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα