PSI: Αισιοδοξία στο ΥΠΟΙΚ

Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2012 17:35
UPD:21:42

Την αισιοδοξία του ότι η συμμετοχή στην ανταλλαγή ομολόγων (PSI) θα ξεπεράσει κατά πολύ το 75% «με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα» εξέφρασε το απόγευμα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που μίλησε στο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστεί. Αισιόδοξοι για την έκβαση του προγράμματος περικοπής του χρέους είχαν δηλώσει νωρίτερα τόσο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν όσο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, «ναι» στη συμμετοχή στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους είχαν πει ιδιώτες ομολογιούχοι που διαθέτουν τουλάχιστον 58% (περίπου 120 δισ. ευρώ) των ελληνικών ομολόγων που μπορούν να ανταλλαγούν.

Μεταξύ αυτών οι μεταλύτερες τράπεζες της Ελλάδας, οκτώ ασφαλιστικά Ταμεία και πάνω από 30 ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η BNP Paribas, η Commerzbank AG και η Assicurazioni Generali.

Η προθεσμία για τη συμμετοχή στο PSI εκπνέει αύριο Πέμπτη στις 22.00 (ώρα Ελλάδας). Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η συμμετοχή να ξεπεράσει το όριο του 75%, με την κρυφή προσδοκία να αγγίξει το 90%, ώστε να μη χρειαστεί η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης, που μπορεί να χαρακτηριστεί πιστωτικό γεγονός και ενδεχομένως πυροδοτήσει τις πληρωμές των cds.

Με δεδομένο ότι η ονομαστική αξία των προς ανταλλαγή ομολόγων προσδιορίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών σε 206 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί το 75%, που αποτελεί το σημείο εκκίνησης του PSI, οι εθελοντικές συμμετοχές πρέπει να φτάσουν στο ποσό των 154,5 δισ. ευρώ. Αν οι συμμετοχές είναι χαμηλότερες, το υπουργείο Οικονομικών αποσύρει την πρόταση για το PSI, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη και προφανώς ναυαγεί η διαδικασία για να αποφασιστεί άλλη λύση σε συνεργασία με την Κομισιόν το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ή να οδηγηθεί η χώρα σε άτακτη χρεοκοπία, δεδομένου ότι στις 20 Μαρτίου το τριετές ομόλογο αξίας 14,4 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση που οι προσφορές υπερβούν το 75%, αλλά είναι χαμηλότερες από το 90% τότε, σε συνεργασία με την Κομισιόν και το ΔΝΤ αποφασίζεται η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) και οι όροι επεκτείνονται υποχρεωτικά σε όλους τους ομολογιούχους.

Αισιοδοξία από Όλι Ρεν και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Πεπεισμένος ότι η διαδικασία απομείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους θα εξελιχθεί χωρίς προσκόμματα, εμφανίστηκε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ολι Ρεν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, η ανταλλαγή των ομολόγων αναμένεται να εξελιχθεί χωρίς προβλήματα, διότι η διαδικασία παραμένει ενδιαφέρουσα για τον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει, ενώ σε ερώτηση αν ανησυχεί για ενδεχόμενη ενεργοποίηση των Credit Default Swaps, απαντά: «Δεν είναι το σενάριο που υιοθετούμε. Το αντίθετο».

Αισιόδοξος για την έκβαση του PSI εμφανίστηκε όμως και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Βαυαρίας.

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε βέβαιος ότι στη διαδικασία θα συμμετάσχει επαρκής αριθμός τραπεζών, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ποιοι λένε «ναι» και ποιοι «όχι» στο PSI

Ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο PSI έχουν ήδη εκδηλώσει οι έξι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, οι οποίες συμφώνησαν με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο στην πλήρη και καθολική αποδοχή των όρων του PSI και την ένταξη όλων των ομολόγων, ελληνικού και αλλοδαπού δικαίου, αλλά και των εγγυημένων από Δημόσιο δανείων των ΔΕΚΟ.

Παράλληλα, τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους αποφάσισαν τα διοικητικά συμβούλια οκτώ ασφαλιστικών Ταμείων και της ΑΕΔΑΚ. Η σημερινή αξία των ομολόγων που κατέχουν τα Ταμεία που δέχθηκαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ανέρχεται στα 3,31 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), κατέχει ομόλογα 1,46 δισ. ευρώ, το Επικουρικό Ταμείο του ΙΚΑ, (ΕΤΕΑΜ), 18,4 εκατ. ευρώ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), 162 εκατ. Ευρώ, ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου, (ΟΠΑΔ), 40 εκατ. ευρώ, ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), 1,06 δισ. ευρώ, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), 69 εκατ. ευρώ, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), 28 εκατ, ευρώ, το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) 238 εκατ. ευρώ και Ανώνυμη Εταιρεία Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΑΕΔΑΚ) 60 εκατ. ευρώ.

Τα Ταμεία των οποίων οι διοικήσεις δεν αποδέχθηκαν την εθελοντική συμμετοχή στο πρόγραμμα του κουρέματος, κατέχουν συνολικά, με σημερινές αξίες, ομόλογα αξίας 3,4 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) κατέχει ομόλογα αξίας 1,5 δισ. ευρώ, το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), 823 εκατ. ευρώ, το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), 12,9 εκατ. ευρώ, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), 709, 7 εκατ. ευρώ, το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), 382 εκατομμύρια ευρώ και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας των Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) 16,6 εκατ. ευρώ.

Tη στάση των «ανυπάκουων» Ταμείων στηλίτευσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος προειδοποίησε πως αν αποτύχει το PSI θα καταρρεύσουν και τα Ταμεία.

Οι διοικήσεις αυτές παίρνουν στο λαιμό τους τους ασφαλισμένους τους και τους συνταξιούχους, παρατήρησε και έκανε λόγο για υπονόμευση της διαδικασίας για συνδικαλιστικούς και κομματικούς λόγους. «Δεν είναι συμπεριφορές εθνικά υπεύθυνες αυτές», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2147037 .

Πάντως, πηγές με γνώση του θέματος δήλωσαν σήμερα στο Reuters ότι στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικού χρέους θα ενταχθούν τα ομόλογα ύψους 18-19 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για λογαριασμό ασφαλιστικών ταμείων.

«Το κοινό κεφάλαιο (των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης) θα συμμετάσχει στο PSI», είπε στο Reuters ένας από τους αξιωματούχους, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα