Αμετάβλητα αναμένεται να αφήσει τα επιτόκια του ευρώ η ΕΚΤ

Τρίτη, 30 Απριλίου 2002 21:00
UPD:21:09

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Απρίλιο επιτρέπει στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που συνεδριάζει τη Μεγάλη Πέμπτη, να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat, τις οποίες δημοσιεύουν σήμερα οι Financial Times, σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, αλλά παρέμεινε πάνω από την «οροφή» του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ως αποδεκτό για τη σταθερότητα των τιμών.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,2% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, από 2,5% το Μάρτιο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Η εξέλιξη ερμηνεύεται ως σταθερή, αλλά όχι θεαματική πρόοδος της ευρωζώνης για τη μείωση του πληθωρισμού.

Ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, Ερντ Βέλτεκε, δήλωσε χθες ότι αναμένει πτώση του πληθωρισμού κάτω από το 2% εντός του έτους. Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές συμμερίζονται την άποψή του, αλλά εκφράζονται και ανησυχίες για τη σταθερή άνοδο του δομικού πληθωρισμού, που δεν περιλαμβάνει την επίπτωση των τιμών των οπωροκηπευτικών και των καυσίμων.

Γενική εκτίμηση παραμένει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 3,25%, αργότερα εντός του έτους, καθώς η παγκόσμια ανάκαμψη αναμένεται να αυξήσει την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη και κατά συνέπεια και τις πληθωριστικές πιέσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα