Sustainia: Mε «πρόσωπο» το Σβαρτσενέγκερ η νέα κλιματική πλατφόρμα

Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2012 10:27

Μέσα σε οκτώ χρόνια, ο πρώην bodybuilder και πρωταγωνιστής του Χόλιγουντ μεταμορφώθηκε σε «πράσινο κυβερνήτη» της Καλιφόρνια. Λίγους μήνες μετά από τη λήξη της θητείας του, ο Aρνολντ Σβαρτσενέγκερ ήταν ίσως το καταλληλότερο «πρόσωπο» για την εικονική πλατφόρμα Sustainia, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Μέσα σε οκτώ χρόνια, ο πρώην bodybuilder και πρωταγωνιστής του Χόλιγουντ μεταμορφώθηκε σε «πράσινο κυβερνήτη» της Καλιφόρνια. Λίγους μήνες μετά από τη λήξη της θητείας του, ο Aρνολντ Σβαρτσενέγκερ ήταν ίσως το καταλληλότερο «πρόσωπο» για την εικονική πλατφόρμα Sustainia, μια «πράσινη» πρωτοβουλία επιχειρήσεων και ηγετών, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μια ετήσια διάσκεψη, ένα βραβείο και ένα διαδικτυακό κανάλι.

«Μέχρι σήμερα εργαζόμασταν σε μεγάλο βαθμό από την κορυφή προς τη βάση, προσπαθώντας να διασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σε θέματα που αφορούν το κλίμα», δήλωσε ο Aντερς Έλντρουπ, διευθύνων σύμβουλος της δανικής DONG Energy, εκ των βασικών εταίρων στην πρωτοβουλία. «Η Sustainia είναι λοιπόν μια προσπάθεια να κινηθούμε αντίστροφα: πρέπει να πείσουμε τη μέση επιχείρηση ή την κοινότητα να ασχοληθούν ενεργά με κλιματικά ζητήματα έτσι ώστε να επιτευχθεί πρόοδος, ακόμη και χωρίς να υπάρχει κάποια διεθνής συμφωνία.»

Στο πλευρό του Σβαρτσενέγκερ βρέθηκαν τρεις από τις πλέον αναγνωρίσιμες φυσιογνωμίες, το όνομα των οποίων έχει ταυτιστεί με το περιβάλλον και τις προσπάθειες για την προώθηση της βιωσιμότητας: η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τη Δράση για το Κλίμα Κόνι Χέντεγκαρντ, ο επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή Ραχέντρα Πασόρι και η Εντεταλμένη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ.

Καλωσορίσατε στη Sustainia

Άξονας της πρωτοβουλίας Sustainia είναι ο ομώνυμος εικονικός κόσμος, ο οποίος δημιουργήθηκε με βάση την τεχνολογία του Second Life. Η Sustainia είναι ουσιαστικά μια φανταστική εικόνα του κόσμου μας, όπως θα έμοιαζε αν αξιοποιούσαμε όλες τις τεχνολογίες που είναι σήμερα διαθέσιμες για τον περιορισμό της παραγωγής εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τις εφαρμόζαμε σε σπίτια, πόλεις, σταθμούς παραγωγής ενέργειας, συστήματα μεταφορών.

Στόχος, κατά τον Έλντρουπ, είναι να δει ο «μέσος άνθρωπος, ο καταναλωτής και η επιχείρηση πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια πιο βιώσιμη κοινωνία» αν έπαιρνε στα χέρια της εργαλεία που ήδη υπάρχουν. Η ίδια η DONG αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση αφού από το 2009 έως σήμερα έχει μειώσει την κατανάλωση άνθρακα κατά 30%, τις εκπομπές της κατά 21%, ενώ έχει επενδύσει πολύ και στην αιολική ενέργεια.

Τα εικονικά εγκαίνια της Sustainia αναμένεται να γίνουν από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Aπαντες θα είναι ευπρόσδεκτοι, όχι μόνο να την επισκεφθούν, αλλά και να ζήσουν σε αυτήν για να δουν από κοντά πώς θα ήταν ο κόσμος μας στο μέλλον αν η διεθνής κοινότητα κατόρθωνε μέσα από δραστικές ενέργειες και τολμηρές αποφάσεις να διαψεύσει τις ζοφερές προβλέψεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα