ΕΣΕΕ: «Επιδημία» λουκέτων στην αγορά

Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2012 15:36
UPD:09/03/2012 01:17

Αυξημένη κατά 30% σε σχέση με πέρυσι είναι η αναλογία των κλειστών επιχειρήσεων προς τις ανοιχτές, όπως προκύπτει από έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Αυξημένη κατά 30% σε σχέση με πέρυσι είναι η αναλογία των κλειστών επιχειρήσεων προς τις ανοιχτές, όπως προκύπτει από έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Η ΕΣΕΕ κάνει λόγο για «επιδημία λουκέτων» η οποία συνεχίζεται και αυξάνεται «ως μεταδοτική ασθένεια», αφού στο σύνολο της Αττικής, η αναλογία κλειστών καταστημάτων προς τα ανοικτά είναι 25,6%. Συγκεκριμένα έχουν κλείσει 2.374 επιχειρήσεις επί του συνόλου που είναι 9.275 επιχειρήσεις.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, όπου το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 29,6%, από 24,4% που ήταν τον Αύγουστο του 2011 και από 23,4% που ήταν τον Μάρτιο του 2011. Κρισιμότερη παρουσιάζεται η κατάσταση στην οδό Σταδίου, όπου καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό, περίπου 42,0% ενώ το προηγούμενο εξάμηνο το ποσοστό ήταν 31,5% και ένα έτος πριν 33,8%, ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη η αναλογία φτάνει στο 33,8%.

Αντίστοιχη εικόνα με το κέντρο της Αθήνας παρουσιάζει και ο Πειραιάς αφού το 27,3% των καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους είναι κλειστά. Επιπλέον, ο Πειραιάς παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των λουκέτων, καθώς σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2011 τα κλειστά καταστήματα στο σύνολο των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα λουκέτα αυξάνονται και στη Ν. Ιωνία και συγκεκριμένα στη λεωφόρο Ηρακλείου, η οποία εξυπηρετεί τρεις κατά σειρά περιοχές (Ν. Ηράκλειο, Ν. Ιωνία, Πευκάκια), αφού το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων έφτασε το 28,1%, ενώ τον προηγούμενο χρόνο ήταν 17,8% και το προηγούμενο εξάμηνο 21%.

Στην Κηφισιά, στο σύνολο πέντε εμπορικών δρόμων που εξετάστηκαν, το ποσοστό φτάνει περίπου το 23,7%, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο εξάμηνο.

Ο εμπορικός δρόμος της Θησέως εμφανίζει ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων της τάξης του 22,7%, σημειώνοντας αύξηση σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2011 (19,8%) και το Μάρτιο του 2011 (16,8%).

Το Χαλάνδρι παρουσιάζει χαμηλότερη συγκέντρωση «λουκέτων» στο σύνολο των κεντρικών εμπορικών δρόμων (Παπανδρέου, Αγία Παρασκευή και Χαιμαντά) σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο, με ένα ποσοστό της τάξης του 20% και πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Στις περιοχές του Περιστερίου, της Γλυφάδας και του Αμαρουσίου έγινε προσπάθεια να καταγραφούν εμπορικές ζώνες (πιάτσες) και όχι εμπορικοί δρόμοι, προσπαθώντας να γίνει πληρέστερη προσέγγιση στις εμπορικές περιοχές. Προκύπτει αναλογία κλειστών ανοικτών καταστημάτων στο Περιστέρι 23,1% (120 κλειστές επιχειρήσει σε σύνολο 520). Στη Γλυφάδα η αναλογία είναι 18,8% με 124 κλειστές επιχειρήσεις επί συνόλου 658 και στο Μαρούσι η αναλογία είναι 17% με 56 κλειστές επιχειρήσεις επί 329 συνολικά επιχειρήσεων.

«Η επιδείνωση του δείκτη επιβίωσης στο εμπόριο με το νέο κύμα λουκέτων στην αγορά δείχνει ότι οι οποίες αντοχές της αγοράς εξαντλούνται», επισήμανε με αφορμή την έρευνα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι μικρομεσαίοι έμποροι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν «την μάχη της καθημερινής επιβίωσης και να κρατήσουν ανοικτά τα καταστήματά τους».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα