IIF: Αισιοδοξία για «υψηλή» συμμετοχή στο PSI

Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2012 15:56
UPD:18:32

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο γενικός διευθυντής του IIF δήλωσε αισιόδοξος για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους αλλά διατύπωσε επιφυλάξεις για το κατά πόσο η συμμετοχή των ιδιωτών θα φτάσει στο 90%.

Αισιόδοξος ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) θα είναι «πολύ υψηλή» εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, λίγες ώρες προτού εκπνεύσει η σχετική προθεσμία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο γενικός διευθυντής του IIF δήλωσε αισιόδοξος για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους αλλά διατύπωσε επιφυλάξεις για το κατά πόσο η συμμετοχή των ιδιωτών θα φτάσει στο 90%. Ο κ. Νταλάρα εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία εντός των επόμενων ωρών.

Η συμμετοχή «είναι σίγουρα πολύ πάνω από 50% ... οι επενδυτές γνωρίζουν πως δεν υπάρχει εναλλακτική, δεν υπάρχουν περισσότερα χρήματα για τη διάσωση της Ελλάδας» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται για «μία θετική συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να προχωρήσει στην επόμενη φάση της ανοικοδόμησης της οικονομίας της».

Αργά το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε πως το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων πηγαίνει καλά, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου. «Ο κ. Βενιζέλος μας ενημέρωσε πως το PSI πηγαίνει καλά, χωρίς εκπλήξεις» είπε στους δημοσιογράφους μέλος του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο επικαλείται το Reuters.

Νωρίτερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι πάνω από το 60% των ιδιωτών ομολογιούχων -όπως είπε- έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στο PSI.

«Χαίρομαι που, σύμφωνα με τις ειδήσεις που φθάνουν σε εμάς, πάνω από το 60% των ομολογιούχων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανταλλαγή», είπε ο Μόντι κατά την επίσκεψή του στη Σερβία. «Ο ιδιωτικός τομέας κινείται προς το επίπεδο του 65%, το οποίο υποδηλώνει ότι η λύση βρίσκεται πολύ κοντά», πρόσθεσε.

Κυβερνητικός αξιωματούχος είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters ότι η διαδικασία των εγγραφών στο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικούς χρέους πάει καλά και ότι το ποσοστό συμμετοχής είναι πολύ υψηλό.

«Ο ρυθμός που προχωράνε οι εγγραφές στο PSI είναι καλός και το ποσοστό αυτών που επιλέγουν εθελοντικά ανταλλαγή είναι πολύ υψηλό», δήλωσε στο πρακτορείο ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Πάμε καλά, είμαστε αισιόδοξοι», συμπλήρωσε, χωρίς όμως να προσδιορίσει το ποσοστό συμμετοχής που έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής.

Αισιοδοξία για συμμετοχή στο PSI άνω του 75% των κατόχων ομολόγων διατύπωναν εξάλλου χθες το βράδυ στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, «ναι» στη συμμετοχή στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους είχαν πει ιδιώτες ομολογιούχοι που διαθέτουν τουλάχιστον 58% (περίπου 120 δισ. ευρώ) των ελληνικών ομολόγων που μπορούν να ανταλλαγούν. Μεταξύ αυτών οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας, οκτώ ασφαλιστικά Ταμεία και πάνω από 30 ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η BNP Paribas, η Commerzbank και η Assicurazioni Generali.

Την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στο PSI ανακοίνωσαν σήμερα και επισήμως η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, η ΑΤΕbank, η Probank, η Ελληνική Τράπεζα και η ΝΡ Insurance καθώς και οι αυστριακές Kommunalkredit, KA Finanz.

Χθες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν κάλεσε τους ιδιώτες ομολογιούχους να συμμετάσχουν στο PSI, επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξει καλύτερη προσφορά και ότι η εναλλακτική είναι πολύ χειρότερη.

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουν όλοι οι επενδυτές πως η Ευρώπη έχει διαθέσει το maximun τον πόρων που ήταν δυνατόν να διατεθούν και πως η πλήρης συμμετοχή τους είναι απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει το ελληνικό πρόγραμμα» σημειώνει ο κ. Ρεν σε σχετική του ανακοίνωση. «Ενθαρρύνω όλους τους επενδυτές να συμμετάσχουν εθελοντικά» προσθέτει, τονίζοντας πως «η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα συνιστά αναπόσπαστο στοιχείο για τη διασφάλιση της μελλοντικής βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τελικά αποφασιστική συμβολή στη χρηματοοικονομική σταθερότητα σε όλη την ευρωζώνη», αναφέρει ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

VIMEO.COM/EVENIZELOS
Βουλή: Παρεμβάσεις Ευ. Βενιζέλου για την παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου προς την ΤτΕ

Παρεμβάσεις Ευ. Βενιζέλου για την παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου προς την ΤτΕ

Λάβρος ο ΥΠΟΙΚ για τα «όχι» έξι ταμείων στο PSI

Την ίδια ώρα, νέα επίθεση στους διοικητές των έξι ασφαλιστικών Ταμείων οι οποίοι αρνούνται το «κούρεμα» των ομολόγων τους στο πλαίσιο του PSI, εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος στη Βουλή.

Όπως είπε, για πολιτικούς, κομματικούς ή συνδικαλιστικούς λόγους, αδυνατούν να κατανοήσουν το αυτονόητο. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ακόμη πως δεν μπορούν ορισμένα Ταμεία στη χώρα μας, που έχουν λάβει κοινωνικές παροχές, να μην μετέχουν στο PSI, όταν μετέχουν ξένοι που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα.

«Κατά ποία ηθική και λογική ενισχύονται εξίσου από το κράτος μεγάλα Ταμεία, όπως το ΙΚΑ και κάποια άλλα, όπως είναι αυτά των δημοσιογράφων (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) ή τα επικουρικά των δημόσιων υπαλλήλων, που τα ίδια είχαν επιλέξει το 2008 να επενδύσουν σε δομημένα ομόλογα, να δέχονται τις επιχορηγήσεις του κρατικού προϋπολογισμού;» διερωτήθηκε σε έντονο ύφος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα