Σήμερα η τελική απόφαση για το νέο πακέτο στήριξης

Συνεδριάζει στις 18:00 το Eurogroup
Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012 10:42
UPD:16:07

Στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ενώ μέχρι αύριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης της νέας δανειακής σύμβασης από τα εθνικά κοινοβούλια.

Στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (18:00 ώρα Ελλάδος) αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ενώ μέχρι αύριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης της νέας δανειακής σύμβασης από τα εθνικά κοινοβούλια.

Όσον αφορά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το δ.σ. του θα αποφασίσει στις 15 Μαρτίου για τον καθορισμό της συνεισφοράς του στο νέο πακέτο στήριξης, με την επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει πως θα προτείνει το ποσό των 28 δισ. ευρώ για 4 χρόνια.

Ο συνολικός «λογαριασμός» των δύο πακέτων προς τη χώρα μας από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ υπολογίζεται στα 272 δισ. ευρώ. Στην έδρα της Κομισιόν διαβεβαιώνουν ότι τα χρήματα θα εκταμιευθούν πριν από τις 20 Μαρτίου μαζί με την πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης (εκτός PSI) ύψους 5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα με τη αποδέσμευση των δανείων του δημόσιου τομέα (ευρωζώνη-ΔΝΤ), οι εταίροι μας ενισχύουν και την επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας με την αναβάθμιση του ρόλου της ειδικής Ομάδας Δράσης (task force) υπό τον Χόρστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος καταφθάνει σήμερα στην Αθήνα.

Μέσα στις επόμενες μέρες οι εκπρόσωποι της Ομάδας Δράσης θα συναντηθούν με τις ελληνικές αρχές και θα εξετάσουν τα εκκρεμή θέματα, όπως την αποδέσμευση των 650 εκατ. ευρώ που προορίζονται για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής (αυτοκινητόδρομοι), τη χρησιμοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και τον αναπρογραμματισμό των κονδυλίων, όπου είναι απαραίτητο, καθώς και τον προσδιορισμό συγκεκριμένων τρόπων στήριξης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Με βάση τα αποτελέσματα των συναντήσεων αυτών θα καταρτισθεί έκθεση, η οποία θα πρέπει να υποβληθεί στην Κομισιόν μέχρι τις 28 Μαρτίου.

Στο επίκεντρο και η Ισπανία

Το ενδιαφέρον των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα στραφεί όμως και στην Ισπανία, η οποία ανακοίνωσε για δεύτερη φορά φέτος ότι δεν θα επιτύχει το στόχο για μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.

«Η Ισπανία θα αποτελέσει θέμα σοβαρής συζήτησης σήμερα, τόσο για τη μέθοδο, όσο και για την ουσία της ανακοίνωσής της», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ευρωζώνης που συμμετέχει στην προετοιμασία των συνομιλιών των υπουργών.

Στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει, η Ισπανία είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 6% του ΑΕΠ το 2011, ωστόσο έκλεισε στο 8,5% το προηγούμενο έτος.

Για το 2012, η χώρα είχε θέσει ως στόχο την περικοπή του ελλείμματος στο 4,4% του ΑΕΠ, ωστόσο με την ανεργία να διαμορφώνεται στο 23% η νέα κυβέρνηση αναθεώρησε αυτόν το μήνα το στόχο για φέτος στο 5,8%. Παραμένει πάντως στο 3% ο στόχος για το έλλειμμα του 2013.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα