ING ΙΜ: Οι υψηλές τιμές πετρελαίου δεν απειλούν άμεσα τις μετοχές

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012 14:21

Την εκτίμηση ότι η πρόσφατη αύξηση των τιμών του πετρελαίου δεν αποτελεί άμεση απειλή για το κλίμα στις αγορές των μετοχών, διατυπώνει ο Αντ βαν Τίγκελεν, Senior Strategist στην ING Investment Management Europe.

Όπως εξηγεί σε άρθρο του, η αύξηση δεν είναι (ακόμα) τόσο ραγδαία και οι ανησυχίες σχετικά με την προσφορά δεν είναι (ακόμα) τέτοιας έντασης που να επισκιάζουν τις ευεργετικές επιδράσεις από την παροχή χρηματικής ρευστότητας, τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και τη σε γενικές γραμμές αποδεκτή οικονομική δραστηριότητα.

Ωστόσο, ο βαν Τίγκελεν σημειώνει πως η διατήρηση της ανοδικής τάσης στην τιμή του πετρελαίου θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως ένας ανασχετικός παράγοντας, δεδομένου ότι κορυφώθηκε η παροχή χρηματικής ρευστότητας και ότι οι εκλογές στην Ευρώπη είναι στον ορίζοντα.

Σημειώνεται ότι το Φεβρουάριο οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περίπου κατά 10%. Παράλληλα, οι μετοχές σε παγκόσμια κλίμακα συνέχιζαν να καταγράφουν άνοδο, με τις κυκλικές μετοχές που είναι ευαίσθητες ως προς το πετρέλαιο και το χρηματοπιστωτικό κλάδο να πρωτοστατούν. Τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη και η άφθονη χρηματική ρευστότητα υπερκέρασαν τις αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών τιμών πετρελαίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα