Ραχόι: «Λογικός» ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 5,3%

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012 12:50

Ο Ισπανός πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ισπανία «αποδέχεται» το νέο μέγεθος-στόχο που όρισαν οι Βρυξέλλες.

«Λογικό και προσιτό» χαρακτήρισε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι το στόχο να περιοριστεί το έλλειμμα της χώρας του στο 5,3% του ΑΕΠ το 2012. Τόνισε ότι η Ισπανία «αποδέχεται» το νέο μέγεθος-στόχο που όρισαν οι Βρυξέλλες.

«Το ουσιαστικό είναι ότι έγινε αποδεκτό να αντικατασταθεί ο (προηγούμενος) στόχος του 4,4% από έναν αριθμό πιο λογικό και προσιτό, το 5,3%», είπε ο Ραχόι στους βουλευτές.

«Αφού πάντοτε υποστηρίζαμε το συντονισμό και τη συναίνεση με τους ευρωπαίους εταίρους μας στο πιο υψηλό επίπεδο, αποφασίσαμε να δεχθούμε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε.

Η δεξιά κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της στα τέλη Δεκεμβρίου, θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα κατά περισσότερες από τρεις μονάδες, αφού αυτό έφτασε στο 8,51% το 2011 -ποσοστό το οποίο υπερέβη πολύ το στόχο ο οποίος είχε τεθεί, στο 6%.

Το νέο συνεπάγεται μια συμπληρωματική προσπάθεια εξοικονόμησης 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σύγκριση με το στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 5,8% που πρότεινε η Ισπανία.

«Η λογική των επιχειρημάτων μας αναγνωρίστηκε», υποστήριξε ο Ραχόι, «αν και», πρόσθεσε, «θα απαιτηθεί μια πιο μεγάλη προσπάθεια από μέρους μας αυτή τη χρονιά».

Σε ό,τι αφορά το στόχο να μειωθεί το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2013, όπως ζητούν οι Βρυξέλλες, είπε ότι «η Ισπανία θα τηρήσει αυτή την οδηγία επακριβώς».

Εξάλλου, το χρέος των ισπανικών τραπεζών προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έφθασε τον Φεβρουάριο σε ιστορικά υψηλά, στα 152,4 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της πρόσφατης παροχής πρόσθετης ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα