Παρέμβαση Σ.ΕΠ.Ε ζητεί η ΓΣΕΕ και προσφεύγει στο ΣτΕ

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012 11:41
UPD:11:45

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει η ΓΣΕΕ κατά των μέτρων για τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, τα οποία χαρακτηρίζει αντισυνταγματικά και αντίθετα με Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.

Παράλληλα, σε εγκύκλιο προς τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα, η οποία κοινοποιείται στον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και τις Κοινωνικές Επιθεωρήσεις Εργασίας όλης της χώρας, η Συνομοσπονδία ζητεί παρέμβαση του Σ.ΕΠ.Ε. με αυστηρούς ελέγχους και επιβολή προστίμων σε εργοδότες «που παραβιάζουν όρους ΣΣΕ που είναι σε ισχύ».

Γ. Παναγόπουλος: H ΓΣΕΕ καλεί τους εργοδότες να σεβαστούν τις υπογραφές τους

Γ. Παναγόπουλος: H ΓΣΕΕ καλεί τους εργοδότες να σεβαστούν τις υπογραφές τους (13/03/2012)

Στην εγκύκλιο η ΓΣΕΕ καταγγέλλει καταχρηστικές και παράνομες πρακτικές από την πλευρά των εργοδοτών, «που ήδη σπεύδουν να επωφεληθούν από τη νέα "μνημονιακή" νομοθεσία που επιβλήθηκε με το ν. 4046/2012 (ΦΕΚ Α΄28/14.2.2012), την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ 6, ΦΕΚ Α΄38/28-2-2012) και την 4601/304 Εγκύκλιο (12-3-2012)» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2149488 .

Ειδικότερα, αναφορικά με το θέμα της λήξης ή όχι των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, επισημαίνονται τα εξής:

«Στις ΣΣΕ που βρίσκονται σε ισχύ είτε 24 μήνες και περισσότερο (που "λήγουν" σύμφωνα με την ΠΥΣ στις 14-2-2013), είτε για διάστημα μικρότερο των 24 μηνών μέχρι την 14-2-2012 (που "λήγουν" σύμφωνα με την ΠΥΣ το αργότερο σε 3 έτη από την έναρξή τους), δηλαδή για ΣΣΕ που είχαν τεθεί σε ισχύ πριν τις 14-2-2012 παραγνωρίζεται ότι:

Για τις συμβάσεις που είχαν συναφθεί πριν τις 14-2-2012 ισχύει το άρθρο 9 του ν. 1876/1990, σύμφωνα με το οποίο όλες οι ΣΣΕ με ισχύ πάνω από ένα έτος, ακόμα κι εάν έχουν ημερομηνία λήξης, θεωρούνται αόριστης διάρκειας.»

Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι βάσει της ΠΥΣ, για τις εφεξής και μόνο ΣΣΕ (δηλαδή αυτές που θα συναφθούν μετά την 14-2-2012) η διάταξη αυτή καταργείται και οι ΣΣΕ συνάπτονται πλέον μόνο για ορισμένο χρόνο (από 1 έως 3 έτη).

«Αυτές οι ΣΣΕ, η διάρκεια των οποίων ορίστηκε άνω του έτους, λύνονται, ως αορίστου χρόνου, μόνο με καταγγελία και, εάν δεν καταγγελθούν, συνεχίζουν να ισχύουν μέχρι την αναγκαστική τους λήξη που επιβάλλεται, ανεπίτρεπτα, από την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.

Από αυτές τις ΣΣΕ, όσες είχαν επεκταθεί με την κήρυξή τους ως γενικά υποχρεωτικών χωρίς να έχουν καταγγελθεί, συνεχίζουν να ισχύουν για το σύνολο των εργαζομένων και των εργοδοτών του κλάδου ή του επαγγέλματος που καλύπτουν και όχι μόνο για τα μέλη. Σημειώνεται ότι συμπεριλαμβάνονται και τα μη μέλη στην εκ του νόμου παράταση της ισχύος της ΣΣΕ που επεκτάθηκε, όπως και στη μετενέργεια των όρων της ως όρων της ατομικής τους σύμβασης μέχρι να συναφθεί νέα ΣΣΕ ή να συναινέσουν (τα μη μέλη) σε μεταβολή των όρων της ατομικής τους σύμβασης. Τα ως άνω επαναλαμβάνουμε ότι ισχύουν για ΣΣΕ που είχαν συναφθεί πριν την 14-2-2012. »

Με βάση τα παραπάνω, ζητείται από τις υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. «να περιφρουρήσουν τα ελάχιστα ίχνη νομιμότητας που έχουν απομείνει, να αρνηθούν να εφαρμόσουν αντισυνταγματικές διατάξεις και να προβούν σε αυστηρούς ελέγχους και επιβολή προστίμων σε εργοδότες που παραβιάζουν όρους ΣΣΕ που είναι σε ισχύ».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα