Λαγκάρντ: Δεν υπάρχουν περιθώρια αποκλίσεων

«Παραμένουν οι προκλήσεις» για την ελληνική οικονομία
Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012 23:12
UPD:16/03/2012 00:41

H γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε ότι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξακολουθούν να είναι σημαντικές, με ένα μεγάλο κενό ανταγωνιστικότητας, υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους και ένα μη κεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα».

Με συστάσεις προς την Αθήνα για την προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων συνόδευσε η Κριστίν Λαγκάρντ την απόφαση του δ.σ. του ΔΝΤ να εγκρίνει το δάνειο ύψους 28 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της νέας στήριξης της Ελλάδας.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε ότι «οι κίνδυνοι για το πρόγραμμα παραμένουν εξαιρετικά υψηλοί και δεν υπάρχουν περιθώρια για αποκλίσεις», υπογραμμίζοντας ότι η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή του, παράλληλα με την ευρεία υποστήριξή του από τον κόσμο και τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, «είναι κρίσιμες παράμετροι για την επιτυχία».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξακολουθούν να είναι σημαντικές, με ένα μεγάλο κενό ανταγωνιστικότητας, υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους και ένα μη κεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα».

Ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που υποστηρίζεται από το Ταμείο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές, παραμένοντας στην Ευρωζώνη». «Η επιτυχής διαδικασία ανταλλαγής του χρέους, η ελάφρυνση του χρέους και η μακροπρόθεσμη υποστήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, καθώς και η δέσμευση των μεγάλων ελληνικών πολιτικών κομμάτων στους στόχους του προγράμματος, παρέχουν σημαντικές πολιτικές διαβεβαιώσεις για το νέο πρόγραμμα», πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας πως η Αθήνα έχει καταβάλει «τεράστιες προσπάθειες για την εφαρμογή ευρείας κλίμακας επώδυνων μέτρων, τα τελευταία δύο χρόνια, εν μέσω μιας βαθιάς οικονομικής ύφεσης».

Η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι «προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι «τολμηρά μέτρα για την αγορά εργασίας θα παίξουν κρίσιμο ρόλο» και «θα συμπληρωθούν από μέτρα για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και των αγορών προϊόντων, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων».

Ακολούθως, σημείωσε ότι «μια σημαντική περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή είναι απαραίτητη για να θέσει το χρέος σε διατηρήσιμη καθοδική τροχιά. «Η επίτευξη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2014 θα απαιτήσει δύσκολες πολιτικές και περικοπές στις κρατικές δαπάνες, καθώς και αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», σημείωσε.

Τόμσεν: Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέους φόρους

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πολ Τόμσεν και ο Μαρκ Φλάναγκαν ζήτησαν στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης μετά την απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου, «μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή» και «πιστή εφαρμογή του προγράμματος» από την Ελλάδα.

Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως καταγράφονται και στην έκθεση της «Αποστολής» του Ταμείου, ο κ. Τόμσεν υπογράμμισε την ανάγκη περιορισμού των δημοσίων δαπανών, αφού όπως είπε, δεν υπάρχουν περιθώρια για νέους φόρους.

Οι κ.κ. Τόμσεν και Φλάναγκαν υποστήριξαν επίσης ότι απαιτούνται «δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και ότι υπάρχει «κενό ανταγωνιστικότητας», ενώ τόνισαν πως χρειάζεται «εσωτερική υποτίμηση». Ο κ. Τόμσεν υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «αποτυχία επίτευξης των οικονομικών στόχων, θα οδηγήσει σε μη διατηρήσιμη δυναμική του προγράμματος», προσθέτοντας «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απόκλισης».

Παράλληλα, επανέλαβε την ανάγκη να κλείσουν ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις, να υπάρξουν περαιτέρω περικοπές στο δημόσιο, να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η παραγωγικότητα, να μπουν κανόνες και να εισαχθούν μέτρα στην αγορά εργασίας και να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις η απελευθέρωση των επαγγελμάτων και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ο κ. Τόμσεν επανέλαβε ότι το ΔΝΤ θα στηρίζει οικονομικά την Ελλάδα μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016, με βάση το νέο τετραετές πρόγραμμα του Ταμείου, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές έως το 2020, αν και δεν προσδιόρισε ακριβώς ποτέ μπορεί να γίνει αυτό.

Οσον αφορά στην εσωτερική κατάσταση της χώρας, τα στελέχη του ΔΝΤ εμφανίστηκαν αισιόδοξα επειδή, όπως είπαν, τα δυο μεγάλα κόμματα στηρίζουν το πρόγραμμα, όπως και οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας ότι δεν βλέπουν πρόβλημα με τις πρόωρες εκλογές, γιατί ευελπιστούν ότι «τα συμφωνηθέντα θα εφαρμοστούν».

Αμεση εκταμίευση 1,65 δισ. ευρώ

Νωρίτερα, το δ.σ. του ΔΝΤ έδωσε το «πράσινο φως» στο δάνειο ύψους 28 δισ. ευρώ, ανακοινώνοντας πως είναι άμεσα διαθέσιμα προς εκταμίευση 1,65 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, η συνεισφορά του ΔΝΤ θα είναι 19,8 δισ. ευρώ στο δεύτερο πακέτο στήριξης από κοινού με την Ευρωζώνη ύψους 130 δισ. ευρώ έως το 2014 και επιπλέον 8,2 δισ. ευρώ το 2015, όταν δηλαδή θα έχει λήξει το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Ταμείο ανέφερε ότι ακύρωσε το προηγούμενο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, το οποίο είχε εγκριθεί τον Μάιο του 2010. Τα 20,3 δισεκατομμύρια ευρώ που η Αθήνα είχε λάβει στο πλαίσιο της πρώτης δανειακής σύμβασης, τα οποία αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο δάνειο που έχει καταβληθεί απο ΔΝΤ, παραμένουν οφειλόμενα στο Ταμείο: η Αθήνα θα πρέπει να τα επιστρέψει μεταξύ 2013 και 2015.

Στο μεταξύ, αναθεωρώντας την πρόβλεψη που έκανε τον Δεκέμβριο, το ΔΝΤ εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία «πρόκειται μέσα στο 2013 να εξέλθει από την ύφεση», έστω και αν «για το σύνολο του 2013 ο ρυθμός ανάπτυξης της δεν θα αποκλίνει πολύ από τον μηδενικό». Προέβλεψε επίσης ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα κυμανθεί το 2012 στο -4,8%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα