Αμετάβλητο το επιτόκιο του δολαρίου

Τρίτη, 07 Μαΐου 2002 21:25
UPD:21:38

Η Fed, διατήρησε αμετάβλητο στο 1,75%, όπως άλλωστε αναμενόταν, το παρεμβατικό της επιτόκιο, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, από το 1962 επί προεδρίας Κένεντι.

Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη φορά που η αρμόδια για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτών Αγορών διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια, έπειτα από τις 11 συνεχόμενες μειώσεις στο 2001.

Στην ανακοίνωση που συνόδευσε την απόφασή της, η Fed αναφέρει ότι υπάρχει αβεβαιότητα στις προοπτικές της ζήτησης και ότι οι κίνδυνοι είναι μοιρασμένοι μεταξύ πληθωρισμού και ύφεσης.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών συντείνουν στο ότι η αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ τον Απρίλιο στο 6% -η οποία είναι η υψηλότερη των τελευταίων 7,5 χρόνων- θα αποθαρρύνει τη Fed να αυξήσει τα επιτόκιά της τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Κύριος στόχος της Fed είναι η συνέχιση της στήριξης των καταναλωτικών δαπανών μέσω του φθηνού δανεισμού με χαμηλά επιτόκια, ή ακόμη και με μηδενικά όπως συμβαίνει με τα χρηματοδοτικά προγράμματα των αυτοκινητοβιομηχανιών, προκειμένου να τροφοδοτηθεί η αύξηση του ΑΕΠ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα