Κρίσιμη συνάντηση Διαμαντοπούλου, Κουτρουμάνη με ΠΝΟ

«Στο παρα πέντε» των κινητοποιήσεων
Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012 13:03
UPD:17:07

Συνάντηση με την εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ έχουν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Εργασίας Αννα Διαμαντοπούλου και Γιώργος Κουτρουμάνης αντίστοιχα, σε μία προσπάθεια να βρεθεί συμβισταστική λύση, πριν από την έναρξη τη Δευτέρα των επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών που έχουν εξαγγείλει οι ναυτεργάτες.

Το ραντεβού δόθηκε στο κτήριο της Ακτής Βασιλειάδη μετά από πρωτοβουλία της κ. Διαμαντοπούλου και εν μέσω των έντονων ανησυχιών που εκφράζονται για αποκλεισμό και αδυναμία τροφοδότησης των νησιών.

Στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν ζητήματα αρμοδιότητας κυρίως του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Υγείας για τα οποία διαμαρτύρονται οι ναυτεργάτες. Για το λόγο αυτόν παρόντες στη συνάντηση είναι οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Εργασίας Αθηνά Δρέττα, του υπουργείου Υγείας Νικόλαος Πολύζος, Ναυτιλίας Νικόλας Λίτινας, Λιμένων Αθανάσιος Πάλλης και Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτική Δημήτρης Χαλκιώτης.

Από την πλευρά της ΠΝΟ συμμετέχουν εκπρόσωποι και από τα 14 ναυτεργατικά σωματεία, καθώς και εκπρόσωποι των εργαζομένων των συλλόγων υπαλλήλων του ΝΑΤ, του προσωπικού του Οίκου Ναύτη, των εργαζομένων στην Εστία Ναυτικών, των πολιτικών υπαλλήλων ΓΕΝΕ, της Πανελλήνιας Ένωσης Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΑΕΝ-ΚΕΣΕΝ), των Ενώσεων Συνταξιούχων ΝΑΤ, της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοηγών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας.

Οι ναυτεργάτες δηλώνουν αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Τα κυρίαρχα αιτήματα της ΠΝΟ είναι η άμεση υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η διατήρηση του καμποτάζ στην επιβατηγό ναυτιλία, τη διατήρηση του ΝΑΤ και η απρόσκοπτη συνέχιση χρηματοδότησής του από τον τακτικό προϋπολογισμό, η διατήρηση της κείμενης νομοθεσίας για τον Οίκο Ναύτου και η διατήρηση του ΕΛΟΕΝ ως αυτοτελούς λογαριασμού και φορέα ιδιωτικού δικαίου.

Ζητεί ακόμη την Ιδρυση Ειδικού Ταμείου Ανεργίας Ναυτεργατών και τη μη κατάργηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ), το οποίο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα απορροφηθεί από το ΟΑΕΔ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα