Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τετάρτη, 08 Μαΐου 2002 10:33

ΑΝΟΔΟ σημειώνουν λίγα λεπτά μετά την έναρξη των συνεδριάσεων οι γενικοί δείκτες τιμών των μετοχών στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 5.156,8 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,7%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.347,62 μονάδες καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 1,19% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.924,33 μονάδες αυξημένος κατά 1,07%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx των 50 επιλεγμένων μετοχών ενισχύεται σε ποσοστό 0,75% και βρίσκεται στις 3.438 μονάδες.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας μετά τα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα της αμερικανικής Cisco Systems, του μεγαλύτερου κατασκευαστή εξοπλισμού διασύνδεσης υπολογιστών στον κόσμο.

Λίγη ώρα μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης στη Wall Street, η παραπάνω εταιρεία ανακοίνωσε ότι στο τρίτο οικονομικό της τρίμηνο, που έληξε στις 27 Απριλίου, τα κέρδη της διαμορφώθηκαν σε 10 σεντς ανά μετοχή έναντι ζημίας 37 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Τα αποτελέσματα αυτά ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Οι μετοχές της γαλλo-ιταλικής Stmicroelectronics και της γερμανικής Infineon Technologies, που δραστηριοποιούνται στο σχεδιασμό και την κατασκευή ημιαγωγών, ενισχύονται κατά 2,98% και 2,58% αντιστοίχως.

Σημαντική άνοδο σημειώνουν και οι μετοχές εταιρειών από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών με αιχμή τη γαλλική Alcatel, η οποία καταγράφει κέρδη της τάξεως του 5,14%. Η μετοχική τιμή της Nokia σημειώνει άνοδο κατά 3,10%.

Ανοδικά κινείται και η μετοχή του ολλανδικού αερομεταφορέα KLM, οι ζημίες του οποίου στην περυσινή χρήση ήταν μικρότερες από τις προβλέψεις των αναλυτών. Κέρδη καταγράφει και η μετοχή της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους EasyJet η οποία ανακοίνωσε ότι στο πρώτο οικονομικό της εξάμηνο τα προ φόρων κέρδη της ανήλθαν σε ένα εκατομμύριο λίρες, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν είχε εμφανίσει ζημία ύψους 10,3 εκατομμυρίων λιρών.

Αντιθέτως, απώλειες (0,52%) καταγράφει η μετοχή της Commerzbank. Η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους μειώθηκαν κατά 52%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα