Συνεχίζεται η άνοδος του δολαρίου

Τετάρτη, 08 Μαΐου 2002 13:27
UPD:13:29

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται και σήμερα το αμερικανικό νόμισμα έναντι των βασικών ανταγωνιστών του μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για την αμερικανική οικονομία.

Συγκεκριμένα, η παραγωγικότητα εργασίας αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2002 κατά 8,6% σε ετήσια βάση έναντι ανόδου κατά 5,5% στο τελευταίο τρίμηνο του περυσινού έτους. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση έπειτα από την άνοδο κατά 9,9% που είxε καταγραφεί στο δεύτερο τρίμηνο του 1983 http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/08/214600.htm .

Θετικό αντίκτυπο είχαν, επίσης, τα καλύτερα του αναμενόμενου οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας Cisco Systems, τα οποία, όπως εκτιμούν αναλυτές, ενδεχομένως να συμβάλουν στην ανάκαμψη της Wall Street αυξάνοντας τη ζήτηση για το αμερικανικό νόμισμα.

«Η άνοδος των futures στη Wall Street μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Cisco Systems συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο του δολαρίου», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Bloomberg" ο Ίαν Γκάνερ, αναλυτής στη Mellon Bank.

Αντιθέτως, δυσάρεστα ήταν τα νέα για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία διαμορφώθηκαν το Μάρτιο σε επίπεδα κατώτερα των προσδοκιών. Επιπλέον, η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία σημείωσε τον ίδιο μήνα πτώση κατά 0,8% -η μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί σε διάστημα είκοσι ετών- έναντι ανόδου 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές. Το γεγονός αυτό, όπως εκτιμούν οικονομολόγοι, ενισχύει την άποψη ότι η ανάκαμψη της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρώπη δεν θα έχει τη δυναμική που αναμενόταν αρχικώς.

Πτωτικά έναντι του δολαρίου κινείται και το γιεν μετά από δηλώσεις του Ιάπωνα επικεφαλής ξένου συναλλάγματος, Χαρουχίκο Κουρόντα, που ερμηνεύθηκαν ως ένδειξη για επικείμενη παρέμβαση των ιαπωνικών αρχών στις αγορές συναλλάγματος με στόχο τη συγκράτηση της ανοδικής του πορείας. Ο ιάπωνας αξιωματούχος δήλωσε συγκεκριμένα ότι δεν υπάρχει κάποιο αίτιο που να δικαιολογεί την άνοδο του γιεν και ότι το υπουργείο Οικονομικών της χώρας είναι έτοιμο να παρέμβει, εάν κριθεί αναγκαίο.

Στις 13:10 (ώρα Ελλάδος) στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε με 90,97 σεντς, έναντι 91,23 σεντς στις 10:05 το πρωί και 91,49 σεντς αργά χθες το βράδυ. Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 91,25 σεντς ανά ευρώ.

Την ίδια ώρα, το δολάριο ισοδυναμούσε με 128,76 γεν έναντι 128,26 γεν στις 10:05 το πρωί και 127,9 γιεν αργά το βράδυ της Τρίτης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα