Aυξάνονται τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τετάρτη, 08 Μαΐου 2002 14:42
UPD:18:54

Η ενίσχυση των τοποθετήσεων στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, υψηλής τεχνολογίας και ενέργειας οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες στην Ευρώπη.

Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος αποδίδεται κυρίως στα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα της αμερικανικής Cisco Systems, του μεγαλύτερου κατασκευαστή εξοπλισμού διασύνδεσης υπολογιστών στον κόσμο.

Λίγη ώρα μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης στη Wall Street, η παραπάνω εταιρεία ανακοίνωσε ότι στο τρίτο οικονομικό της τρίμηνο, που έληξε στις 27 Απριλίου, τα κέρδη της διαμορφώθηκαν σε 10 σεντς ανά μετοχή έναντι ζημίας 37 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Τα αποτελέσματα αυτά ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 5.174,5 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 1,07%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.373 μονάδες καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 1,79% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.959 μονάδες αυξημένος κατά 1,78%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx των 50 επιλεγμένων μετοχών ενισχύεται σε ποσοστό 1,79% και βρίσκεται στις 3.515,14 μονάδες.

Αξιόλογα κέρδη καταγράφουν οι μετοχές εταιρειών από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Η μετοχική τιμή της σουηδικής Ericsson ενισχύεται κατά 6,78%. Aνοδο άνω του 6% σημειώνει και η μετοχή της γαλλικής Alcatel.

Από τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας ξεχωρίζουν οι μετοχές της γερμανικής Infineon Technologies (3,82%) και της γαλλικής Stmicroelectronics (3,14%).

Κέρδη καταγράφουν αι οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών επωφελούμενες από την ανοδική πορεία των τιμών του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές. Νωρίς το πρωί η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου έφθασε μέχρι τα 25,7 δολάρια ανά βαρέλι σημειώνοντας αύξηση κατά 29 σεντς. Η άνοδος αυτή αποδίδεται στη μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση των αμερικανικών διαθέσιμων αποθεμάτων αργού. Η μετοχή της Royal Dutch ενισχύεται κατά 1,37%. Ανοδικά κινείται και η μετοχή της ιταλικής Eni SpA. Η υπ' αριθμόν τέσσερα πετρελαϊκή εταιρεία στην Ευρώπη θα ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα τα οικονομικά αποτελέσματά της πρώτου τριμήνου.

Τέλος, έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσελκύει ο τίτλος της δανέζικης ζυθοποιίας Carlsberg, η οποία ανακοίνωσε σήμερα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου καλύτερα των προβλέψεων της αγοράς, ενώ παράλληλα αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για την κερδοφορία της στην τρέχουσα χρήση. Η μετοχική τιμή της εν λόγω εταιρείας ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 10,70%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα