Νέα συνάντηση Διαμαντοπούλου - ΠΝΟ

Εν αναμονή των αποφάσεων των ναυτεργατών
Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012 09:15
UPD:13:51

Νέα συνάντηση με τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΝΟ θα έχει στις 11 το πρωί η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αννα Διαμαντοπούλου, σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση, προκειμένου οι ναυτεργάτες να μην προχωρήσουν σε νέα 48ωρη απεργία.

Νέα συνάντηση με τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), είχε η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αννα Διαμαντοπούλου, σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση, προκειμένου οι ναυτεργάτες να μην προχωρήσουν σε νέα 48ωρη απεργία.

Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Κουτρουμάνης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Αντώνης Δημόπουλος και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Κυριάκος Σουλιώτης.

Από την πλευρά της ΠΝΟ, έλαβε μέρος ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς και επρόσωποι από τα 14 ναυτεργατικά σωματεία.

Η διοίκηση της ΠΝΟ ζητεί να αρθεί άμεσα το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης των Ελλήνων ναυτεργατών, να υπογραφούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας για το 2012, να διατηρηθεί το καμποτάζ στην ακτοπλοΐα, να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του ΝΑΤ από τον κρατικό προϋπολογισμό και να διατηρηθεί η αυτοτέλεια του Οίκου Ναύτη και του ειδικού λογαριασμού των οικογενειακών επιδομάτων ναυτικών (ΕΛΟΕΝ).

Ζητεί, επίσης, να ιδρυθεί ειδικό ταμείο ανεργίας για τους Έλληνες ναυτικούς, να μην καταργηθεί το γραφείο ευρέσεως ναυτικής εργασίας και να μην ενταχθεί στον ΟΑΕΔ.

Α. Διαμαντοπούλου: Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με την ΠΝΟ

Α. Διαμαντοπούλου: Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με την ΠΝΟ.

Η ΠΝΟ αναμένεται να συνεδριάσει το μεσήμερι προκειμένου να αποφασίσει το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Εκκληση προς τους ναυτεργάτες να μην παρατείνουν την απεργία τους για δεύτερο 48ωρο, απευθύνουν οι αγρότες της Κρήτης και φορείς του εμπορικού κόσμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παραγωγοί της Κρήτης που αναμένεται να συγκεντρωθούν στο λιμάνι του Ηρακλείου, ζητούν να υπάρχει ένα πλοίο κάθε δύο-τρεις μέρες, προκειμένου να μην κινδυνέψουν τα ευπαθή προϊόντα.

Εκκληση προς το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και την ΠΝΟ, ώστε να μη βρεθούν ξανά τα νησιά απομονωμένα από την απεργία των ναυτεργατών, απηύθυνε με επιστολή του και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης.

Ο κ. Μαχαιρίδης ζητεί από την κυβέρνηση να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες επίλυσης των προβλημάτων των εργαζομένων στην ακτοπλοΐα και καλεί την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να διερευνήσει άλλες μεθόδους διεκδίκησης των αιτημάτων της και όχι αυτής που απομονώνει το νησιωτικό χώρο.

«Κατανοούμε τον αγώνα σας, όπως και όλων των εργαζομένων της χώρας μας, όμως δεν μπορεί κάθε φορά ο νησιωτικός χώρος να είναι αυτός που πρέπει να αποκλείεται από τον εθνικό κορμό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαχαιρίδης.

Η κ. Διαμαντοπούλο, η οποία δήλωσε χθες ανοιχτή σε διάλογο με την ΠΝΟ, αλλά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν- είχε συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων του ΝΑΤ, ενώ ανάλογη συνάντηση με τους εργαζόμενους του Οίκου Ναύτου είχε και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Αθηνά Δρέττα.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στο ΝΑΤ και στον Οίκο Ναύτου συνεχίζουν την κατάληψη των κτηρίων, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις των ναυτικών.

Στις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών συμμετέχουν και τα πληρώματα στα ρυμουλκά, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στις προσεγγίσεις εμπορικών πλοίων, αλλά και κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.

Σήμερα αναμένεται, επίσης, να συνεδριάσουν τα σωματεία των πλοηγών προκειμένου να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν στην απεργία της ΠΝΟ.

Η είσοδος και έξοδος στο λιμάνι των κρουαζιερόπλοιων αλλά και των ποντοπόρων φορτηγών πλοίων που μεταφέρουν κοντέινερ ή καύσιμα, γίνεται και με πλοηγικά σκάφη.

ΔΗΣΥ: Τα λιμάνια πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά

«Δεν μπορεί η απεργία ενός κλάδου να οδηγεί στην απόγνωση άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες που απασχολούνται στον τουρισμό», δήλωσε ο τομεάρχης Υποδομών Μεταφορών και Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, υπογραμμίζοντας ότι «τα λιμάνια πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά».

Ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ότι «θα πρέπει πάντα να υπάρχει η απαραίτητη σύνεση, ώστε στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, να μην επιβαρύνονται επαγγελματικοί κλάδοι που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζουν αντικειμενικές οικονομικές δυσκολίες».

Σημείωσε ακόμη ότι «το δικαίωμα στην απεργία δεν πρέπει να καπηλεύεται, για να μπορούν συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες να δημιουργούν εντάσεις στην κοινωνία», και πρόσθεσε ότι οι κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, θα πρέπει να στοχεύουν μόνο στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους και όχι στην πρόκληση συνθηκών κοινωνικού αυτοματισμού.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα