«Κοινωνική Συμφωνία»: Πρόταση νόμου για «κούρεμα» δανείων

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012 14:35
UPD:15:08

Πρόταση νόμου για «κούρεμα», ύψους 30%, όλων των καταναλωτικών, επαγγελματικών και στεγαστικών δανείων, των προσώπων και προσωπικών εταιρειών που υπέστησαν μείωση εισοδήματος κατά 20% από την ώρα της υπογραφής της δανειακής σύμβασης, κατέθεσε η «Κοινωνική Συμμαχία», στην πρώτη κοινοβουλευτική πρωτοβουλία του νεοσύστατου κόμματος.

Στην ίδια πρόταση νόμου περιλαμβάνεται, επίσης, το δικαίωμα των ανέργων σε αίτηση αναστολής εξυπηρέτησης του δανείου τους για δύο χρόνια, η απαγόρευση του πλειστηριασμού ακινήτων των παραπάνω οφειλετών, μέχρι το τέλος του 2018, καθώς και η παράταση αναστολής πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2015, για απαιτήσεις μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ.

Νομοθετική ρύθμιση για τα δάνεια των ιδιωτών ζητεί και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον υπουργό Οικονομικών.

Μεταξύ των προτεινόμενων ρυθμίσεων είναι ο υπολογισμός των δόσεων σε συνάρτηση με το διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα (π.χ. η δόση να μην ξεπερνά το 30% έως μάξιμουμ το 50% του οικογενειακού εισοδήματος), ενώ όπως εκτιμά ο βουλευτής, θα πρέπει να εξεταστούν και ρυθμίσεις ανάλογες με αυτές που εφαρμόστηκαν για τα στεγαστικά δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα