Επί τάπητος το χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012 15:31

Συνάντηση με αντικείμενο το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου κατά το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, είχε σήμερα με τον Πρωθυπουργό ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Κώστας Μητρόπουλος.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Κ. Μητρόπουλος.

Σημειώνεται ότι στην ετήσια έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει πως η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας βρίσκεται αντιμέτωπη με τα πάγια προβλήματα της ελληνικής διοίκησης και ζητεί την επιτάχυνσή της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΤτΕ, η επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας μπορεί να ενισχύσει τόσο την εμπιστοσύνη όσο και τα δημόσια έσοδα, δημιουργώντας ταυτόχρονα ευκαιρίες για ξένες άμεσες επενδύσεις (π.χ. στους τομείς της ενέργειας, των λιμενικών υποδομών, της παραθεριστικής κατοικίας) και για μεταφορά τεχνολογίας.

Όπως εκτιμά, η αρχική εισροή ξένων κεφαλαίων λόγω των ιδιωτικοποιήσεων είναι δυνατόν να ακολουθηθεί από πολύ μεγαλύτερες ―ενδεχομένως συνολικά υπερδιπλάσιες της αρχικής― δευτερογενείς εισροές στο πλαίσιο μιας πολλαπλασιαστικής διαδικασίας, καθώς θα απαιτηθούν πρόσθετες επενδύσεις για την αξιοποίηση της αρχικής τοποθέτησης, ενώ θα υπάρξουν και παρεπόμενα οφέλη για άλλες επιχειρήσεις ή κλάδους.

Σε εξέλιξη, υπενθυμίζεται, βρίσκονται οι διαδικασίες για έξι μεγάλα σχέδια και διεθνείς διαγωνισμούς για την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου όπως το Ελληνικό, το κτήριο IBC, την έκταση της Κασσιώπης στην Κέρκυρα, την πώλησης ποσοστού της ΔΕΠΑ κ.α.

Εκτίμηση του Ταμείου είναι ότι με την ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της δανειακής σύμβασης το επενδυτικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στους διεθνείς διαγωνισμούς θα αυξηθεί. Την ίδια ώρα ξεκινούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση υποδομών, όπως πχ των λιμανιών, με αποτέλεσμα να ανακοινώνεται μια διαδικασία αξιοποίησης περιουσίας του Δημοσίου ανά εβδομάδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα