Δεν «βλέπει» καταλύτη για διάσπαση των 780 μονάδων η Merit

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012 15:10

Μεταξύ της στήριξης των 730 μονάδων και της αντίστασης των 780 μονάδων συνεχίζεται για μια ακόμη εβδομάδα η παλινδρόμηση του Γενικού Δείκτη, όπως παρατηρεί η Merit Χρηματιστηριακή στο σχόλιό της για την ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τη Merit, κάποια θετικά νέα όπως η ομαλή πορεία της δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα, η αναβάθμιση του ελληνικού χρέους από Fitch και S&P και η πρόσθετη ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες αντισταθμίζονται από αρνητικά γεγονότα, όπως η αμφιβολία για το αν χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας και η αγωνία για τις τραπεζικές αυξήσεις που εντάθηκε μετά την αποτυχία της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώσει το ποσό του 1 δισ. ευρώ που χρειαζόταν ως κεφαλαιακή ενίσχυση.

Η χρηματιστηριακή αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως στους επενδυτές προκαλεί έντονη ανησυχία η μη κάλυψη του 100% της αύξησης κεφαλαίου από την Τράπεζα Κύπρου. Η τράπεζα χρειάζεται περίπου 450 εκατ. ευρώ επιπλέον, τα οποία ενδεχομένως να καλυφθούν από private placement των αδιάθετων μετοχών ή από την κερδοφορία της εταιρείας μέσα στο 2012, αν και η αμφιβολία παραμένει.

Σύμφωνα με τη Merit, το γεγονός ότι η Τράπεζα Κύπρου μπόρεσε να συγκεντρώσει μόνο 160 εκατ. ευρώ από τα 397 εκατ. ευρώ που ζητούσε από την ΑΜΚ με μετρητά δημιουργεί έντονη ανησυχία για τις αυξήσεις κυρίως της Marfin Popular Bank αλλά και των μεγάλων ελληνικών τραπεζών που θα χρειαστούν μεγαλύτερα ποσά, ακόμα και με το όριο κατώτατης κάλυψης των αναγκών στο 10-15%. Έτσι, η εύρεση στρατηγικών επενδυτών θα είναι καίριας σημασίας για πολλές από αυτές.

«Η αρνητική αυτή εξέλιξη στον τραπεζικό κλάδο θα μπορούσε να οδηγήσει το Γενικό Δείκτη πίσω στη στήριξη των 730 μονάδων και δε φαίνεται να υπάρχει κάποιος καταλύτης που θα βοηθούσε στη διάσπαση των 780 μονάδων, ειδικά με τους χαμηλούς όγκους που παρατηρούνται σε ορισμένες συνεδριάσεις. Δεν αποκλείεται όμως να αυτονομηθούν θετικά μετοχές εκτός τραπεζικού κλάδου που έχουν υποαποδόσει στο τελευταίο διάστημα, σε συνάρτηση με εταιρικά γεγονότα, όπως η επίσπευση της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ και η ανάληψη ενός νέου έργου από τη ΜΕΤΚΑ», σημειώνει η Merit.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα