«Καμπανάκι» ΝΔ για το ΕΣΠΑ

Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012 16:52

Τον κίνδυνο όχι μόνο να μην επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου, αλλά και να χαθούν κονδύλια, εξαιτίας των «χαμηλών ρυθμών απορρόφησης του ΕΣΠΑ», επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης.

Τον κίνδυνο όχι μόνο να μην επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου, αλλά και να χαθούν κονδύλια, εξαιτίας των «χαμηλών ρυθμών απορρόφησης του ΕΣΠΑ», επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης.

«Οι ρυθμοί απορρόφησης που παρουσιάζει το ΕΣΠΑ είναι χαμηλοί, σε μια εποχή που η χώρα έχει ανάγκη από ενίσχυση της ρευστότητας και της ανάπτυξης με κάθε τρόπο», τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής, σημειώνοντας ότι παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά απορρόφησής του εμφανίζονται «τεχνητά αυξημένα», η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Όπως εξηγεί ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της ΝΔ, η τεχνητή αύξηση της απορρόφησης οφείλεται σε δύο ειδών παρεμβάσεις:

-Στην αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε 85% αναδρομικά από το 2007 και σε 95% από τον Δεκέμβριο του 2011 για τις χώρες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα δημοσιονομικά προβλήματα.

-Στο «παρκάρισμα» πόρων σε Ταμεία Χαρτοφυλακίου, όπως το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον”, το Jeremie και το ΕΝΑΛΙΟ, που αύξησε τεχνητά την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, χωρίς τα σχετικά κονδύλια να διοχετευθούν στην αγορά.

Την ίδια ώρα, υπογραμμίζει ο κ. Χατζηδάκης, τα ποσά που υπάρχουν διαθέσιμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μένουν αναξιοποίητα. Ο βουλευτής επικαλείται συγκεκριμένα έκθεση της Task Force, στην οποία αναφέρεται ότι «οι εκταμιεύσεις από τους υφιστάμενους μηχανισμούς στήριξης των εμπορικών τραπεζών που χορηγούν δάνεια σε ΜΜΕ ανήλθαν μόλις στο ποσό των 11 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το συνολικό ποσό 1280 εκατ. ευρώ που ήταν διαθέσιμο στα τέλη του 2011».

Παράλληλα υπενθυμίζει ότι από τα πέντε μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ, τις παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων, που αντιστοιχούν σε δαπάνη 3,2 δισ. ευρώ, τα τέσσερα έχουν διακοπεί (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ιονία Οδός, Ολυμπία οδός, Αυτοκινητόδρομος κεντρικής Ελλάδας). Σύμφωνα με την Έκθεση της Task Force, επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, «η ολοκλήρωση των έργων αυτών θα σήμαινε σύμφωνα με εκτιμήσεις 30.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις απασχόλησης και θα συνέβαλλε στην τόνωση των επενδύσεων και της απασχόλησης που είναι τόσο απαραίτητη».

Ο τομεάρχης της ΝΔ κάνει ειδική μνεία και στους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, τονίζοντας πως «παρά την αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα συνεχίζει να είναι ουραγός και να βρίσκεται στην 22η θέση μεταξύ των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οσον αφορά τις αιτίες του προβλήματος, ο βουλευτής κάνει λόγο για «διοικητικό έλλειμμα» και «διαχειριστική σύγχυση» και κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι τα δύο χρόνια της διακυβέρνησής του τοποθέτησε τρεις διαφορετικούς εποπτεύοντες υφυπουργούς και ότι δεν υλοποίησε τις προεκλογικές του υποσχέσεις για αναθεώρηση του ΕΣΠΑ.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο χρόνου και κονδυλίων. Με τους ρυθμούς απορρόφησης που παρουσιάζει το ΕΣΠΑ σήμερα η Ελλάδα κινδυνεύει όχι μόνο να πέσει έξω στους στόχους του Μνημονίου, αλλά να μην αξιοποιήσει το βασικότερο εργαλείο ρευστότητας που έχει στη διάθεσή του το Δημόσιο», καταλήγει ο τομεάρχης της ΝΔ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα