Επιστροφή σε πτωτική τροχιά

Αλλαγή σκηνικού σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Παρασκευή, 10 Μαΐου 2002 00:01
UPD:08:31

ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ κλίμα επέστρεψε η Wall Street κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς η προχθεσινή εντυπωσιακή άνοδος δεν είχε καμία στήριξη. Η νέα κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και η μεικτή εικόνα που δημιούργησαν οι ανακοινώσεις μεγάλων ομίλων λιανικής για την πορεία των πωλήσεών τους, όπως Wal-Mart Stores, έκαμψαν την αισιοδοξία των επενδυτών.

Οι μετοχές διεύρυναν τις ζημίες τους μετά τις πληροφορίες ότι βρέθηκαν σπόροι άνθρακα στο ταχυδρομείο της Φέντεραλ Ρεζέρβ. Η μετοχή της WorldCom, της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας υπεραστικών τηλεφωνικών κλήσεων στις ΗΠΑ, υποχώρησε 11%, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής κατάταξης της εταιρείας σε μακροπρόθεσμο χρέος από τη Moody's Investors Service. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έκλεισε με απώλειες 104,41 μονάδων, ποσοστό 1,03%, φθάνοντας στις 10.037,42 μονάδες. Πτώση 45,80 μονάδων, ποσοστό 2,70% σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.650,49 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άλλαξαν κατεύθυνση χθες, μετά την αλματώδη άνοδο της Τετάρτης, για να κλείσουν με απώλειες πιεζόμενα από την αρνητική σύσταση χρηματιστηριακής εταιρείας για τον τραπεζικό τομέα της Βρετανίας, αλλά και από τη μεταστροφή του κλίματος στο χρηματιστήριο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την ανεργία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ δεν κατάφεραν να τονώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον σε μια ημέρα που χαρακτηρίσθηκε από την απουσία των επενδυτών λόγω της αργίας σε αρκετές χώρες της Ευρώπης (εορτασμός της Ημέρας της Αναλήψεως). Οι αγορές έμειναν κλειστές στη Σκανδιναβία, ενώ λειτούργησαν κανονικά στη Γαλλία και στη Γερμανία παρά τη δημόσια αργία στις δύο χώρες.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,37% και 0,43%, αντίστοιχα.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες, χάνοντας το 2% της αξίας του, αντανακλώντας την πτώση ισχυρών μετοχών όπως Lloyds TSB, HSBC Holdings στον απόηχο της αρνητικής σύστασης που έκανε η UBS Warburg για τις δύο μετοχές.

Ανάλογη σύσταση έκανε η χρηματιστηριακή εταιρεία και για τη γερμανική εταιρεία επεξεργαστών Infineon πιέζοντας τη μετοχή της 6,25% χαμηλότερα.

Αντίθετα, οι μετοχές τηλεπικοινωνιών κατάφεραν να παρουσιάσουν κέρδη, καθώς αρκετοί επενδυτές θεωρούν πως οι μετοχές του κλάδου είναι ελκυστικές στα τρέχοντα επίπεδα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα