Επισκόπηση διεθνούς Τύπου

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2002 12:11
UPD:12:40

EYΡΩΠΗ

Γερμανία

Frankfurter Allgemeine: Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι η οικονομική βοήθεια προς το Αφγανιστάν καθυστερεί, καθώς οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί φαίνεται ότι περιμένουν πρώτα να σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση στη χώρα.

«Κατέρρευσε» το τμήμα συνδρομητικής τηλεόρασης KirchPayTV (του ομίλου μέσων ενημέρωσης του Γερμανού Λέο Κιρχ) το οποίο υπέβαλε τον Απρίλιο αίτηση για να τεθεί υπό καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης. H αίτηση της KirchPayTV δεν περιλαμβάνει το τηλεοπτικό κανάλι Premiere World, το οποίο διαθέτει το δικαίωμα αποκλειστικής μετάδοσης των αγώνων του γερμανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Handelsblatt: Η βρετανική εταιρεία χαμηλού κόστος EasyJet σχεδιάζει την εξαγορά της θυγατρικής της British Airways στη Γερμανία, Deutsche BA ασκώντας πιέσεις στη γερμανική Lufthansa, η οποία από την κίνηση αυτή ενδέχεται να χάσει μέχρι και το 4% των επιβατών της στις εγχώριες πτήσεις.

Die Welt: Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Αφγανιστάν ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ζήτησε παράταση της παραμονής της διεθνούς δύναμης στη χώρα και επίσπευση των διαδικασιών για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης.

Το εργατικό συνδικάτο ΙG Metall επεκτείνει τις απεργιακές του κινητοποιήσεις στο Βερολίνο και στο Βρανδεμβούργο την επόμενη Δευτέρα.

Γαλλία

Le Monde: Αίρεται ο αποκλεισμός του Ναού της Γέννησης στη Βηθλεέμ

Le Figaro: Επιστρέφουν οι Γάλλοι τραυματίες από το Καράτσι

Parisien: Περικοπές φόρων, κατώτατα ημερομίσθια και υγεία τα «καυτά» θέματα για την κυβέρνηση Ραφαρέν, ο οποίος συγκαλεί σήμερα το πρώτο υπουργικό συμβούλιο.

Ισπανία

Εl Pais: Η Εndesa (η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Iσπανία) ματαιώνει τα σχέδιά της για επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Αργεντινή.

Ιταλία

La Stampa: Ο επίτιμος πρόεδρος της Fiat Τζιάνι Ανιέλι δήλωσε ότι θα παραμείνει για μερικές εβδομάδες στις ΗΠΑ λόγω προβλήματος υγείας και εξέφρασε τη λύπη του για το ότι θα χάσει για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια τη γενική συνέλευση των μετόχων της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Βρετανία

Financial Times: Ερευνα που θα δημοσιοποιηθεί την σήμερα ενδέχεται να αυξήσει τις ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση κινητών τηλεφώνων στην ανθρώπινη υγεία.

Μετά από τρία χρόνια έρευνας, η Ε.Ε. εξετάζει τη λήψη μέτρων που θα εμποδίσουν τη Microsoft να χρησιμοποιεί την ισχυρή θέση που κατέχει στην παγκόσμια αγορά λογισμικού εις βάρος των ανταγωνιστών της.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέφρασε τις ανησυχίες της για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

The Times: «Βουτιά» 8% σημείωσε η μετοχή της HMV στο ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο τίλος του μεγαλύτερου ομίλου λιανικής πώλησης βιβλίων, δίσκων και βίντεο στη Βρετανία υποχώρησε σε ποσοστό σχεδόν 8% παρά τις προσπάθειες στήριξής τoυ από τη UBS Warburg και τη Schroder Salomon Smith Barney. Tελικά έκλεισε στις 177,5 πένες με τιμή εισαγωγής τις 192 πένες.

The Guardian: Η Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της αμερικανικής WorldCom.

Η εταιρεία λογισμικού Logica ενδέχεται να προχωρήσει σήμερα σε προειδοποίηση σχετικά με την κερδοφορία της. Θα ανακοινώσει, συγκεκριμένα, ότι τα έσοδά της στο οικονομικό έτος που λήγει τον Ιούνιο θα είναι κατώτερα των προβλέψεων. Η μετοχική της τιμή υποχώρησε κατά 41,75 πένες, στο χαμήλοτερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. (Σ.Σ. Οι πληροφορίες της εφημερίδας επιβεβαιώθηκαν σήμερα το πρωί με αποτέλεσμα η μετοχή της Logica να υποχωρεί αυτή την ώρα σε ποσοστό άνω του 20%).

The Independent: Οι επιχειρήσεις υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Συμφωνία Tesco με την αμερικανική εταιρεία ένδυσης Cherokee.

HΠΑ

The New York Times: Δεκατρείς Παλαιστίνιοι αποχωρούν από το Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, ενώ το Ισραήλ προετοιμάζει αντίποινα για τη νέα επίθεση αυτοκτονίας.

Τουλάχιστον 34 νεκροί, μεταξύ των οποίων 12 παιδιά, από ισχυρή έκρηξη βόμβας στη νοτιοδυτική Ρωσία.

Washington Post: Οι ισραηλινές δυνάμεις ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση στη Γάζα μετά την επίθεση αυτοκτονίας την Τρίτη.

Wall Street Journal: Η ΙΒΜ σχεδιάζει την περικοπή 8.000 θέσεων εργασίας, ή το 2,5% του εργατικού της δυναμικού σε όλο τον κόσμο, εντός του τρέχοντος τριμήνου.

Μέτρια η αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Απρίλιο.

Ο πρόεδρος της Ford σχεδιάζει διοικητικές ανακατατάξεις ισχυροποιώντας τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας στην Ευρώπη, Ντέιβιντ Θέρσφιλντ.

Μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι αιτήσεις για τη χορήγηση κρατικού επιδόματος ανεργίας. Παραμένουν, ωστόσο, σε υψηλά επίπεδα. Οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων αυξήθηκαν τον Απρίλιο με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα σχεδόν δύο ετών.

Τουρκία

Milliyet: Οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 77%, στα 7.594 οχήματα, και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 11.000 το Μάιο.

Ο υπουργός Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερο για την Τουρκία να οριστεί τώρα ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, προκειμένου να αποφευχθεί η πολιτική αβεβαιότητα και να μπορέσει απερίσπαστος να διαχειριστεί το νέο δάνειο (ύψους 16 δισ. δολ.) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Τουρκία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα