Στο «κόκκινο» οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2002 18:57

ΟΙ ΙΣΧΥΡΕΣ πιέσεις στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και της υψηλής τεχνολογίας οδήγησαν σε πτώση -για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση- τους βασικούς δείκτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.168,4 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,56%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.329,84 μονάδες μειωμένος κατά 1,30% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx των 50 επιλεγμένων μετοχών στις 3.440 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 1,40%.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί σε ποσοστό 1,34% και βρίσκεται στις 4.899 μονάδες.

Μεγάλη πτώση (16,5%) σημείωσε η μετοχή της Logica. H βρετανική εταιρεία λογισμικού προειδοποίησε σήμερα τους επενδυτές ότι τα έσοδά της στην τρέχουσα οικονομική χρήση θα είναι κατά πολύ μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, ενώ ανακοίνωσε ότι θα προβεί στην περικοπή 700 θέσεων εργασίας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι απώλειες της μετοχικής της τιμής ξεπέρασαν το 20%.

Η μετοχή της ομοειδούς βρετανο-ολλανδικής επιχείρησης CMG υποχώρησε κατά 9,34%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και οι τηλεπικοινωνίες. Η μετοχή της σουηδικής Εricsson απώλεσε 6,8%. Εξίσου σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των εταιρειών Alcatel και Νokia.

Απώλειες άνω του 6% καταγράφει και η μετοχή της Deutsche Telekom στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε την κορυφαία εταιρεία τηλεπικοινωνιών στη Γερμανία ότι χρεώνει με μη λογικές τιμές καταναλωτές και επιχειρήσεις για πρόσβαση στις γραμμές αστικής τηλεφωνίας. Η Deutsche Telekom απέρριψε ωστόσο τις κατηγορίες των αξιωματούχων της Κομισιόν επισημαίνοντας ότι οι τιμές της ενεκρίθησαν από τις γερμανικές τηλεπικοινωνιακές αρχές.

Στον αντίποδα, επιλεκτικές τοποθετήσεις παρατηρήθηκαν και σήμερα στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών. Η μετοχή της BMW σημειώνει αυτή την ώρα άνοδο κατά 3,18% στον απόηχο της είδησης ότι τα κέρδη της στο πρώτο τρίμηνο του 2002 υπερέβησαν τις προβλέψεις των αναλυτών http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/08/214665.htm . Η μετοχή της γαλλικής Renault ενισχύθηκε κατά 2,20%.

Τέλος, με απώλειες 3,91% έκλεισε η μετοχή της BskyB μετά από πληροφορίες ότι η Britsh Telecom προέβη σε πώληση μεγάλου αριθμού μετοχών του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου. Κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης η μετοχή του BskyB προσείλκυσε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον μετά την είδηση ότι στο τρίτο τρίμηνο απέκτησε 171.000 νέους συνδρομητές ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα