Ανάλογα με την παρατεταμένη ύφεση στην Ελλάδα είναι και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν 229 εταιρείες της κύριας και της εναλλακτικής αγοράς για το 2011 με πρωτοφανείς ζημιές μετά φόρων, επισημαίνει η Merit ΑΧΕΠΕΥ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της περυσινής χρήσης.
Συνολικά οι εταιρείες που έκλεισαν έτος στις 31/12/2011 εμφάνισαν ζημιές 7,43 δισ. ευρώ έναντι ζημιών 1,78 δισ. ευρώ το 2010.
Σημειώνεται ότι στα ως τώρα αποτελέσματα δεν περιλαμβάνονται 7 τράπεζες, που θα ανακοινώσουν αποτελέσματα μέχρι τις 20 Απριλίου και μερικές ακόμα ζημιογόνες εταιρείες «και επομένως η τελική εικόνα θα είναι πολύ χειρότερη με τις τελικές ζημιές να ξεπερνούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας τα 25 δισ. ευρώ».
Συγκεκριμένα, η Merit εκτιμά ότι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών οι συνολικές ζημιές θα ξεπεράσουν τα 25 δισ. ευρώ λόγω λογιστικών διαγραφών από τα ελληνικά ομόλογα και λόγω αυξημένων επισφαλειών, νούμερο πρωτοφανές που πολύ δύσκολα θα επαναληφθεί στο ορατό μέλλον.
Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, τα ως τώρα αποτελέσματα επιβαρύνονται ιδιαίτερα από 5 εταιρείες που καταλαμβάνουν τις 5 πρώτες θέσεις σε ζημίες. Αυτές είναι οι 3 τράπεζες που ανακοίνωσαν ως τώρα (για τις Marfin Popular και Κύπρου το τελικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ελαφρώς χειρότερο καθώς έχουν ανακοινώσει ως τώρα προκαταρκτικά αποτελέσματα), την Alapis και την MIG. Αν αφαιρεθούν αυτές οι εταιρείες οι ζημίες υποχωρούν στα 410 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,04 δισ. ευρώ για το 2010.
Το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα, λέει η Merit, οφείλεται κυρίως στην ύφεση στην Ελλάδα (-7% για το 2011) αφού η πλειοψηφία των κλάδων έχει επηρεαστεί σημαντικά, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Η ύφεση έχει επηρεάσει τους όγκους πωλήσεων των εταιρειών, έχει συρρικνώσει τα περιθώρια κέρδους τους, ενώ και τα χρηματοοικονομικά έξοδα έχουν αυξηθεί σημαντικά. Πολλές είναι και οι λογιστικές απομειώσεις στις οποίες προβαίνουν οι εταιρείες κυρίως, σε διαγραφές υπεραξιών.
Στο σχόλιο της Meritς αναφέρεται πως η πλάστιγγα γέρνει σαφώς υπέρ των ζημιογόνων εταιρειών (153 εταιρείες στις 229-66,8%, τα 2/3 περίπου). Από τις ζημιογόνες η πλειοψηφία (82) αύξησε τις ζημιές, 42 μείωσαν τις ζημιές ενώ 29 πέρασαν σε ζημίες από ένα κερδοφόρο 2010.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ορισμένες εταιρείες (36) αύξησαν την κερδοφορία τους ενώ υπήρξαν και 10 εταιρείες που επέστρεψαν σε κέρδη από ζημίες το 2010.
Κυρίως τα θετικά στοιχεία έρχονται από εξαγωγικούς κλάδους και εξωστρεφείς εταιρείες ενώ κλάδοι όπως το λιανεμπόριο, οι κατασκευές, η υγεία και φυσικά οι τράπεζες έχουν πληγεί σημαντικά.
Πρώτη εταιρεία σε κερδοφορία ήταν για 2η συνεχόμενη χρονιά ο ΟΠΑΠ, ακολουθούμενος από την Coca Cola 3E που πέρυσι βρέθηκε στην 3η θέση. Μόνο 6 εισηγμένες ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ σε κερδοφορία, κάτι που είχε να συμβεί αρκετά χρόνια.