Πρόταση ΕΣΕΕ κατά των προϊόντων «μαϊμού»

Τρίτη, 03 Απριλίου 2012 14:50

Τη θεσμοθέτηση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού προστασίας του εμπορίου από τη διακίνηση προϊόντων απομίμησης ζητεί η ΕΣΕΕ, με πρόταση που κατέθεσε στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Τη θεσμοθέτηση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού προστασίας του εμπορίου από τη διακίνηση προϊόντων απομίμησης ζητεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), με πρόταση που κατέθεσε στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, με σχετική τροπολογία που κατάρτισε και προτείνει να ενταχθεί στο σχέδιο νόμου για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η Συνομοσπονδία προτείνει:

- Την αυτεπάγγελτη δέσμευση των παραποιημένων προϊόντων από τις αρμόδιες αρχές.

- Τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου σώματος ορκωτών εκτιμητών, το οποίο θα εκτιμά τα δεσμευμένα προϊόντα και θα αποφαίνεται εάν αυτά είναι κλεψίτυπα και αντίγραφα κατοχυρωμένου σήματος ή όχι.

- Εφόσον το πόρισμα του ανεξάρτητου εκτιμητή είναι θετικό και το εκτιμώμενο αντικείμενο αποτελεί προϊόν παραποίησης, τότε αυτό να καταστρέφεται άμεσα από την αρχή που το δέσμευσε.

Όπως εκτιμά η ΕΣΕΕ η υλοποίηση της πρότασης, θα απαλλάξει την αγορά από την παράνομη διακίνηση προϊόντων «μαϊμού» και θα δώσει ένα καθοριστικό πλήγμα στο παρεμπόριο, υπαίθριο ή οργανωμένο, που στερεί το κράτος από φορολογικά έσοδα και τρέφει την παραοικονομία.

Παράλληλα, συμπληρώνει, θα προστατεύσει αποτελεσματικά τους καταναλωτές από την αγορά προϊόντων ανέλεγκτων, αμφισβητούμενης ποιότητας και πολλές φορές επικίνδυνων για την υγεία και την ασφάλεια του καταναλωτικού κοινού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα