Κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια έως και 100% από ΑΠΕ

Σε διαβούλευση η έκθεση για τον ενεργειακό σχεδιασμό ως το 2050
Τρίτη, 03 Απριλίου 2012 15:31

Επενδύσεις ύψους μέχρι και 63 δισ. ευρώ σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και κάλυψη των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ έως και 100% προβλέπει μεταξύ άλλων η έκθεση για τον ενεργειακό σχεδιασμό ως το 2050, που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την έκθεση, εκτιμάται ότι η μείωση της ενεργειακής ζήτησης που παρατηρείται λόγω της οικονομικής κρίσης θα είναι προσωρινή και μακροπρόθεσμα, ιδιαίτερα στον τομέα του ηλεκτρισμού αναμένεται σημαντική αύξησή της. Η έκθεση εξετάζει τρία σενάρια για την εξέλιξη της ενεργειακής ζήτησης και τους τρόπους κάλυψής της τις επόμενες δεκαετίες:

-Το πρώτο σενάριο υποθέτει ότι συνεχίζουν να εφαρμόζονται οι υφιστάμενες πολιτικές.

-Το δεύτερο (Σενάριο «Μέτρων Μεγιστοποίησης ΑΠΕ») στοχεύει σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 60-70% και υποθέτει τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο επίπεδο του 100% στην ηλεκτροπαραγωγή.

- Το τρίτο (Σενάριο «Περιβαλλοντικών Μέτρων Ελαχίστου Κόστους», ΠΕΚ) έχει τις ίδιες παραδοχές με το προηγούμενο αλλά στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του επενδυτικού κόστους σε ανανεώσιμες πηγές.

Συνολικά, το ύψος επενδύσεων στον ηλεκτρισμό εκτιμάται από 45 δισ. ευρώ για το πρώτο σενάριο, 80 δισ. ευρώ για το δεύτερο και περίπου 63 δισ. για το τρίτο.

Οσον αφορά τη μελλοντική εικόνα του ενεργειακού συστήματος, βάσει των κυρίαρχων σεναρίων (μεγιστοποίησης ΑΠΕ και ελαχιστοποίησης του κόστους), προβλέπονται τα εξής:

1. Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 60%- 70% έως το 2050 ως προς το 2005.

2. Ποσοστό 85-100% ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, με την αξιοποίηση όλων των εμπορικά ώριμων τεχνολογιών.

3. Συνολική διείσδυση ΑΠΕ σε ποσοστό 60%- 70% στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας μέχρι το 2050.

4. Σταθεροποίηση της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης λόγω των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.

5. Σχετική αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω εξηλεκτρισμού των μεταφορών και μεγαλύτερης χρήσης αντλιών θερμότητας στον οικιακό και τριτογενή τομέα.

6. Σημαντική μείωση της κατανάλωσης πετρελαιοειδών.

7. Αύξηση της χρήσης βιοκαυσίμων στο σύνολο των μεταφορών στο επίπεδο του 31%- 34% μέχρι το 2050.

8. Αύξηση του μεριδίου του ηλεκτρισμού στις επιβατικές μεταφορές μικρής απόστασης (στο 45%) και σημαντική αύξηση του μεριδίου των μέσων σταθερής τροχιάς.

9. Σημαντικά βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση για το σύνολο του κτιριακού αποθέματος και μεγάλη διείσδυση των εφαρμογών ΑΠΕ στον κτιριακό τομέα.

10. Ανάπτυξη μονάδων αποκεντρωμένης παραγωγής και έξυπνων δικτύων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα