Ο Χ. Πάχτας για την πορεία του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2002 15:35
UPD:18:34

Ικανοποιητική χαρακτηρίζεται η πορεία του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Οπως δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Χρήστος Πάχτας, όχι μόνο απετράπη ο κίνδυνος απώλειας πόρων, αλλά ήδη έχει εισπραχθεί και το 97% των δεσμεύσεων του 2001, ενώ υπήρχε η δυνατότητα να εισπραχθεί έως το τέλος του 2003.

Ο υφυπουργός είπε ότι το 31% των προβλεπομένων δαπανών του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης έχει ήδη δεσμευτεί, ενώ έχουν εγκατασταθεί εργολάβοι σε έργα προϋπολογισμού 18% του συνολικού προϋπολογισμού του Γ' ΚΠΣ.

Σε ό,τι αφορά το βαθμό ενεργοποίησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων, όπως δήλωσε ο κ. Πάχτας, άλλα προχωρούν με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και άλλα με λιγότερο ικανοποιητικούς.

Αναφορικά με τα έργα πληροφορικής και δικτυακών υποδομών του επιχειρησιακού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», τους αμέσως προσεχείς μήνες θα προκηρυχθούν από τους αρμόδιους φορείς έργα για την απόκτηση βασικών δεξιοτήτων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές για 20.000 ανέργους αποφοίτους γυμνασίου και λυκείου και για άλλα 3.000 άτομα, πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Προβλέπεται επίσης η προκήρυξη έργων για την ενίσχυση νέων αγροτών προκειμένου να εκπαιδευτούν στις νέες τεχνολογίες, όπως και η δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος υποστήριξης ναυσιπλοϊας, αρμοδιότητας υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Επίσης ο κ. Πάχτας αναφέρθηκε στις δράσεις ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις περιφέρειες, θέμα το οποίο, όπως είπε, είναι του αμέσου ενδιαφέροντος της κυβέρνησης. Ο πρώτος κύκλος προκήρυξης δράσεως θα γίνει τον Ιούνιο του 2002.

Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός των δράσεων θα ξεπεράσει τις 700.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα διατεθεί σε τρεις θεματικές ενότητες:

- Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την καινοτομία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη μεταποίηση

- Τον τουρισμό που περιλαμβάνει και δράσεις δικτύωσης τουριστικών επιχειρήσεων και

- Δράσεις σχετικές με την κοινωνία της πληροφορίας.

Το σύνολο των έργων, για τα οποία γίνεται συζήτηση (προκηρύξεις), έφθασαν τα 2.750 και από αυτά τα 1.910 έχουν ήδη αξιολογηθει και τα 1.493 έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό του ΚΠΣ για χρηματοδότηση.

Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με την πορεία του Γ' ΚΠΣ θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να λαμβάνουν μέσω της τράπεζας Πληροφοριών του υπουργείου ( www.hellaskps.gr ). Στην τράπεζα αυτή άρχισαν ήδη να δημοσιεύονται και οι προκηρύξεις έργων κατά γεωγραφική περιοχή και νομό, ενώ υπάρχουν και όλοι οι κανονισμοί, οι μελέτες και οι εγκύκλιοι βάσει των οποίων προωθείται το ΚΠΣ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα