Αντιμέτωπη με κινδύνους είναι η ανάκαμψη της οικονομίας στην ευρωζώνη, ενώ οι τιμές δεν αναμένεται να υποχωρήσουν κάτω από τον στόχο του 2% πριν το 2013, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
«Οι οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να υπόκεινται στον κίνδυνο πτωτικών πιέσεων», δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της τράπεζας. Τα μέλη της ΕΚΤ αποφάσισαν να διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 1%.
Η ΕΚΤ αντιστάθηκε στις γερμανικές πιέσεις να στείλει σήμα απόσυρσης των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης, καθώς η ανάκαμψη στην ευρωζώνη είναι εξαιρετικά εύθραυστη και έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες σχετικά με την Ισπανία. «Ο κίνδυνος πτωτικών πιέσεων στις οικονομικές προοπτικές επικρατεί», είπε ο κ. Ντράγκι.
Ο διοικητής της ΕΚΤ, αν και ξεκαθάρισε πως όλα τα μη συμβατικά μέτρα είναι προσωρινά, χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση για απόσυρσή τους.
Όσον αφορά στον πληθωρισμό, εκτίμησε ότι θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2% το 2013.
Απευθυνόμενος στις τράπεζες της ευρωζώνης, ο Μάριο Ντράγκι είπε πως αν δεν διαθέτουν τα κεφάλαια που χρειάζονται θα πρέπει να εξετάσουν πλέον το ενδεχόμενο αύξησής τους. Ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο εκτίμησε ότι ορισμένες από αυτές ίσως χρειαστούν αναδιάρθρωση.
Ο Μάριο Ντράγκι είπε από την πλευρά του ότι οι ελληνικές τράπεζες που δεν θα θεωρηθεί βιώσιμο να χρησιμοποιούν τη βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ μέχρι να ανακεφαλαιοποιηθούν θα μπορούν να προσφύγουν στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος για την κάλυψη των αναγκών τους.
«Θα διαχωρίσουμε σε ποιες περιπτώσεις ελληνικών τραπεζών είναι βιώσιμο να διατηρηθούν ως εταίροι στους μηχανισμούς νομισματικής πολιτικής και σε ποιες δεν θα θεωρηθεί βιώσιμο κάτι τέτοιο», ανέφερε.
Οι εγχώριες τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν μεγάλες ζημιές λόγω της συμμετοχής τους στο PSΙ και της αύξησης των προβλέψεων μετά τη γνωμοδοτική έκθεση της BlackRock. Σημειώνεται ότι το κόστος για τις τράπεζες που θα αντλήσουν ρευστότητα από τον ELA είναι πολύ υψηλότερο από το να δανειστούν με 1% απευθείας από την ΕΚΤ.
O επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε πως για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έχει προβλεφθεί το ποσό των 50 δισ. ευρώ και έκανε γνωστό ότι τα μισά από αυτά τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα σύντομα. «Τα 25 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα και θα επιτρέψουν την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στη συνέχεια κανονικά στις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ» πρόσθεσε.
«Μερικές από τις τράπεζες για ένα προσωρινό διάστημα και καθώς θα εφαρμόζουν τα σχέδια τους ίσως χάσουν την πρόσβασή τους στις συνήθης πράξεις νομισματικής πολιτικής (της ΕΚΤ)» ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βιτορ Κονστάντσιο. Διαβεβαιώσε πάντως πως «δεν θα υπάρξουν αναταράξεις, δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις με την εφαρμογή αυτού του σχεδίου» προσθέτοντας ότι όλα γίνονται βάση σχεδίου και σε συνεργασία με την τρόικα.