Η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (IEA) εκτιμά στην μηνιαία έκθεσή της ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί στο δεύτερο εξάμηνο φέτος, με ταχύτερους ρυθμούς των προβλεπόμενων.
Στα 76,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως στο τρίμηνο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου και στα 77,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως στο τελευταίο τρίμηνο του 2002, δηλαδή κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως από όσο προέβλεπε στην προηγούμενη έκθεσή της. Εκτιμάται ότι η ζήτηση θα ενισχυθεί λόγω της ανάπτυξης των οικονομιών και της ανάκαμψης των αεροπορικών ταξιδίων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
«Το 1999 οι αγορές απέδειξαν ότι μπορεί να αλλάξουν κατεύθυνση ταχύτατα, συμβάλλοντας στη δημιουργία ακραίων φαινομένων διακύμανσης των τιμών και αστάθειας. Οι παραγωγοί θα χρειαστεί να λάβουν έγκαιρες αποφάσεις για να ανταποκριθούν στη ζήτηση της αγοράς», τονίζει στην έκθεσή της η IEA.
Η πρόβλεψή της IEA, όσον αφορά την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στο σύνολο του έτους, παρουσιάζει μικρή μεταβολή σε σχέση με την εκτίμηση στην οποία προέβη τον προηγούμενο μήνα. Η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 420.000 βαρέλια ημερησίως, ανερχόμενη σε 76,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως (αύξηση σε ποσοστό 0,6%, λιγότερο από το ήμισυ των ρυθμών αύξησης της ζήτησης μέσα στη δεκαετία του '90).
Η IEA έδωσε, παράλληλα, στη δημοσιότητα την κατάταξη των χωρών ως προς την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου το 2001.
Η Σαουδική Αραβία ήταν πέρυσι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου (8,84 εκατ. βαρέλια ημερησίως) ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ (8,08 εκατ. βαρέλια ημερησίως) και τη Ρωσία (7,02 εκατ. βαρέλια ημερησίως).
Στη τέταρτη θέση της κατάταξης απαντάται το Ιράν (3,78 εκατ. βαρέλια ημερησίως) και στην πέμπτη το Μεξικό (3,56 εκατ. βαρέλια ημερησίως). Η Νορβηγία κατατάσσεται έκτη με 3,41 εκατ. βαρέλια ημερησίως και η Κίνα έβδομη με 3,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Ακολουθούν κατά σειρά, η Βενεζουέλα (3,14 εκατ. βαρέλια ημερησίως), ο Καναδάς (2,75 εκατ. βαρέλια ημερησίως) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (2,55 εκατ. βαρέλια ημερησίως).
Οσον αφορά τις εξαγωγές αργού, η Σαουδική Αραβία καταλαμβάνει και εδώ την πρώτη θέση της κατάταξης (7,43 εκατ. βαρέλια ημερησίως). Οι ΗΠΑ παρέμειναν πέρυσι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού παγκοσμίως (11,14 εκατ. βαρέλια ημερησίως), εξαρτώμενες σε ποσοστό 60% από εισαγωγές.