Γκάιτνερ: Η Ευρώπη έχει τους πόρους ν' αντιμετωπίσει την κρίση

Τετάρτη, 04 Απριλίου 2012 19:01

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ακόμη «πολύ δρόμο να κάνουν», ενώ πρόσθεσε ότι «η ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και τη λιτότητα είναι μια πολύ περίπλοκη ισορροπία».

Η Ευρωζώνη έχει «τους πόρους και τις ικανότητες» να ρυθμίσει την κρίση χωρίς εξωτερική βοήθεια, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, μία ημέρα μετά την έκκληση Λαγκάρντ στις ΗΠΑ να στηρίξουν τις προσπάθειες του ΔΝΤ για την ενίσχυση των χρηματοπιστωτικών του δυνατοτήτων.

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν ότι θα κάνουν ο,τιδήποτε είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει (η ευρωζώνη) και για να διατηρηθεί η συνοχή της. Και μπορούν να το κάνουν, πιστεύω ότι έχουν τους πόρους και τις ικανότητες να το κάνουν», υπογράμμισε ο Τίμοθι Γκάιτνερ. Η Ουάσιγκτον επιμένει στη θέση αυτή εδώ και έξι μήνες για να αντικρούσει τα αιτήματα για μια νέα συμβολή των ΗΠΑ ώστε να αυξηθούν οι πόροι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Ο Γκάιτνερ χαιρέτισε επίσης τις προόδους που έχει σημειώσει η Ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες για να αποκτήσει έναν μηχανισμό κατά της κρίσης. «Πρόκειται για ελπιδοφόρα στάδια, που είναι πολύ σημαντικά για την έξοδο από αυτήν την κρίση και τη μείωση του κινδύνου που αντιπροσωπεύει αυτή για τις ΗΠΑ και άλλες χώρες στον κόσμο», παρατήρησε.

Επισήμανε πάντως ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ακόμη «πολύ δρόμο να κάνουν», ενώ πρόσθεσε ότι «η ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και τη λιτότητα είναι μια πολύ περίπλοκη ισορροπία».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα