Χώρες εκτός κοινοτικής νομοθεσίας προτιμούν οι καταθέτες εξωτερικού

Πέμπτη, 05 Απριλίου 2012 13:50
UPD:16:00

Χώρες - εδάφη που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, φαίνεται ότι προτιμούν τα τελευταία χρόνια ο Έλληνες καταθέτες εξωτερικού, όπως προκύπτει από τη μείωση φορολογικών εσόδων από τις αποταμιεύσεις στην Ελβετία.

Πιο συγκεκριμένα, σε έγγραφη απάντησή του σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο υπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης αναφέρει ότι «από την κατανομή προς την Ελλάδα του παρακρατηθέντος φόρου στην Ελβετία σχετικά με τόκους που προέκυψαν από αποταμιεύσεις φορολογικών κατοίκων Ελλάδα, κατά το οικονομικό έτος 2010 (χρήση 2009), εισέρρευσε το ποσό των 5.935.362,84 ευρώ», την ώρα που «το αντίστοιχο ποσό για το οικονομικό έτος 2009 (χρήση 2008) ανήλθε σε 9.928.558,82 ευρώ». Σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη από τα στοιχεία αυτά προκύπτει «τάση κατεύθυνσης των αποταμιευτικών καταθέσεων προς χώρες/εδάφη, τα οποία δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας».

«Η πολύχρονη καθυστέρηση και η απροθυμία των ελληνικών αρχών, τέσσερα χρόνια ΝΔ και δύο ΠΑΣΟΚ, στη σύναψη διμερούς συμφωνίας με την Ελβετία οδήγησε σε φυγάδευση κεφαλαίων από την Ελβετίας προς τρίτες χώρες», σχολίασε ο κ. Παπαδημούλης και υποστήριξε ότι μοντέλο για την εν λόγω συμφωνία είναι «ή ονόματα ή καταθέσεις». Στην απάντησή του ο υπουργός επισημαίνει τον όρο που προβλέπεται σε αντίστοιχες συμφωνίες που υπέγραψε η Ελβετία με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και προβλέπει ότι «ο κάτοχος αποταμιεύσεων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων μπορεί να αποφύγει την πληρωμή ποσού επί των καταθέσεων του, εφόσον εξουσιοδοτήσει ρητά το ελβετικό πιστωτικό ίδρυμα να γνωστοποιήσει τα σχετικά με αυτόν στοιχεία στη χώρα κατοικίας του».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα