Βελτίωση του κλίματος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2002 19:01

ΜΕ ΚΕΡΔΗ έκλεισαν -παρά τις απώλειες που κατέγραφαν νωρίς το πρωί- οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Σημαντική συμβολή στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος είχε η ανάκαμψη των αμερικανικών χρηματιστηρίων.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές εταιρειών κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, καθώς και οι τράπεζες.

Στην αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας συνέβαλε η είδηση ότι η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή της αμερικανικής εταιρείας Applied Materials στην τρέχουσα και την επόμενη οικονομική χρήση.

Η εν λόγω εταιρεία πρόκειται να ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2002 εντός της εβδομάδας και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτά θα υπερβούν τις αρχικές προβλέψεις.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.204,80 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,65%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.375 μονάδες αυξημένος κατά 1,05% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx των 50 επιλεγμένων μετοχών στις 3.511,42 μονάδες καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 1,34%.

Σχεδόν δύο ώρες πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 2,16% και έχει φθάσει τις 4.976 μονάδες.

Σημαντικά κέρδη (4,6%) αποκόμισε η μετοχή της γαλλικής εταιρείας κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Alcatel, ενώ η μετοχή της ομοειδούς φινλανδικής εταιρείας Nokia σημείωσε άνοδο κατά 2,4%.

Εντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε και η μετοχή της ισπανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Telefonica Moviles μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη της επιχείρησης στο πρώτο τρίμηνο του 2002 σημείωσαν αύξηση κατά 85% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό. Η μετοχική της τιμή ενισχύθηκε κατά 1,30%.

Ανοδο άνω του 4% σημειώνει αυτή την ώρα η μετοχική τιμή της Deutsche Telekom, στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Αντιθέτως, πτώση (1,41%) σημειώνει η μετοχή της γερμανικής εταιρείας χημικών Degussa, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2002 τα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα έξι εκατομμύρια ευρώ (5,5 εκατ. δολ.) έναντι κερδών ύψους 117 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Από τον κλάδο των τραπεζών ξεχώρισε η μετοχή της HSBC, η οποία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 2,68%. Η Goldman Sachs προέβη σήμερα σε αναβάθμιση της επενδυτικής της πρότασης για τη μετοχή της βρετανικής τράπεζας σε "market outperform" (απόδοση καλύτερη της αγοράς) από "market perform" (απόδοση ανάλογη της αγοράς). Παράλληλα, αύξησε την τιμή-στόχο της βρετανικής μετοχής στις 950 πένες από 750 πένες που ήταν μέχρι σήμερα.

Τέλος, σημαντικά κέρδη (7,30%) κατέγραψε η μετοχή της σουηδικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας Securitas. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της "Wall Street Journal Europe", η παραπάνω εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της στη βρετανική αγορά Chubb, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας ξεπερνάει το 1,5 δισ. στερλίνες (2,19 δισ. δολάρια).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα