Με το δεξί μπήκε η εβδομάδα

Ανοδικές τάσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Τρίτη, 14 Μαΐου 2002 00:01
UPD:06:29

ΜΕ ΑΝΟΔΟ «άνοιξε» την εβδομάδα η Wall Street, με το δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq να ενισχύεται ενδοσυνεδριακά περισσότερο από 2%, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι ενθαρρυντικές ειδήσεις για την κατασκευάστρια εξοπλισμού τσιπ Applied Materials προμηνύουν καλύτερες ημέρες.

Η Goldman Sachs αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την πορεία των κερδών της Applied Materials, ωθώντας τις μετοχές της εταιρείας σε άνοδο άνω του 7%. Οι επενδυτές ευελπιστούν ότι οι εταιρείες που θα ανακοινώσουν αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα θα υπερβούν τις προσδοκίες των αναλυτών, γεγονός που θα πυροδοτήσει νέα άνοδο της αγοράς, όπως συνέβη και με τα θετικά αποτελέσματα της Cisco Systems την προηγούμενη εβδομάδα. O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 169,74 μονάδες, ποσοστό 1,71%, φθάνοντας στις 10.109,66 μονάδες. Με άνοδο 51,69 μονάδων, ποσοστό 3,23% έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 1.652,54 μονάδες.

Ποδαρικό με το δεξί έκαναν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο νέο πενθήμερο χθες, με τους δείκτες να καταγράφουν σημαντικά κέρδη, αντανακλώντας το θετικό κλίμα που δημιούργησαν στην Ευρώπη η άνοδος των τιμών στη Wall Street και θετικές ειδήσεις στο επιχειρηματικό μέτωπο.

Η κερδισμένη μετοχή της ημέρας ήταν της Deutsche Telekom, που έκλεισε με κέρδη 5%, καθώς αρκετοί θεσμικοί επενδυτές θεώρησαν υπερβολικά εξασθενημένη την τιμή της μετοχής παρά τις σοβαρές ανησυχίες που υπάρχουν για το τεράστιο χρέος του ομίλου. Η άνοδος αυτή παρέσυρε -σε μικρότερο βαθμό- το σύνολο σχεδόν των μετοχών του τομέα τηλεπικοινωνιών.

Μια ακόμη μετοχή ξεχώρισε για την πορεία της. Η Securitas, που κέρδισε σημαντικό έδαφος μετά την απόφαση της σουηδικής εταιρείας να αποσυρθεί από τις συνομιλίες συγχώνευσης με τη βρετανική ανταγωνιστική Chubb.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 0,93% και 1,35% αντίστοιχα.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς, ωστόσο, εξακολουθούσαν να αμφιβάλουν κατά πόσον η ευρωπαϊκή αγορά έχει τη δύναμη να συνεχίσει τη χθεσινή ανάκαμψη, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να αποδεικνύουν την ανάκαμψη των εταιρικών κερδών.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί εδώ και περίπου ένα μήνα στην Ευρώπη είναι πως οι δύο πανευρωπαϊκοί δείκτες κατάφεραν να καταγράψουν κέρδη μόνο σε τρεις από τις συνεδριάσεις που έγιναν μετά τις 18 Απριλίου, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σήμερα στα κατώτερα επίπεδα των ορίων διακύμανσης που ακολουθούν εδώ και έξι μήνες.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα