Ισπανία: Κανένα αίτημα προς την ΕΕ για βοήθεια

Παρασκευή, 06 Απριλίου 2012 13:32

«Δεν υπάρχει στο τραπέζι αίτημα για βοήθεια από την Ευρώπη. Ένα τέτοιο αίτημα θα σήμαινε ότι έχουν αποτύχει οι οικονομικές πολιτικές και θα έστελνε αρνητικό μήνυμα στις αγορές, θα ήταν η χειρότερη δυνατή λύση, η τελευταία που θα εξετάζαμε», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος.

Η Ισπανία δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος, μιλώντας αργά χθες στο κρατικό ραδιόφωνο της χώρας.

«Δεν υπάρχει στο τραπέζι αίτημα για βοήθεια από την Ευρώπη. Ένα τέτοιο αίτημα θα σήμαινε ότι έχουν αποτύχει οι οικονομικές πολιτικές και θα έστελνε αρνητικό μήνυμα στις αγορές, θα ήταν η χειρότερη δυνατή λύση, η τελευταία που θα εξετάζαμε», δήλωσε ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ.

Εκτίμησε δε ότι η χώρα του είναι σε θέση να βγει από την κρίση χωρίς εξωτερική βοήθεια και ότι δεν έχει νόημα να συγκρίνεται με την Ελλάδα, καθώς η κατάσταση στις δύο χώρες είναι εντελώς διαφορετική.

Τα σχόλια του ντε Γκίντος έγιναν, ενώ οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων αυξήθηκαν χθες για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, εν μέσω ανησυχιών για την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα.

«Ήταν δύο ή τρεις περίπλοκες ημέρες, για την Ισπανία και για άλλες χώρες της ευρωζώνης», είπε ο Ισπανός υπουργός, προσθέτοντας ότι η ύφεση μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις και ότι οι αγορές θεωρούν πως θα είναι πολύ δυσκολότερο να επιτευχθούν οι στόχοι για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Εκτίμησε επίσης ότι το κόστος δανεισμού της Ισπανίας δεν θα διατηρηθεί στα επίπεδα αυτά. «Αυτά τα επίπεδα των spreads δεν είναι διατηρήσιμα. Καθιστούν δύσκολη τη χρηματοδότηση για την Ισπανία ή την Ιταλία, το ίδιο και τη χρηματοδότηση των τραπεζών. Πρόκειται για μία κατάσταση που πρέπει να αντιστραφεί», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ντε Γκίντος, η ισπανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα σταθερότητας της χώρας, το οποίο θα καλύπτει και το στόχο για τη μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ το 2013.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα