Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τρίτη, 14 Μαΐου 2002 10:29

ΜΙΚΡΗ άνοδο σημειώνουν κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών οι γενικοί δείκτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά τη σημαντική άνοδο της Wall Street στη χθεσινή συνεδρίαση http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/14/215980.htm .

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 5.204,8 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,65%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.387,15 μονάδες αυξημένος κατά 0,27% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.985,79 μονάδες με κέρδη 0,21%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx των 50 επιλεγμένων μετοχών ενισχύεται σε ποσοστό 0,25% και έχει φθάσει τις 3.477 μονάδες.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται προς το παρόν στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας μετά την είδηση ότι η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία της Applied Materials, της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής εξοπλισμού για μικροεπεξεργαστές.

Παράλληλα, η Merrill Lynch προέβη στην εκτίμηση ότι τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της εν λόγω εταιρείας -τα οποία θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας- θα είναι καλύτερα των προβλέψεων.

Οι μετοχές των εταιρειών ASML, Infineon Technologies, ARM Holdings και Stmicroelectronics, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο σχεδιασμό και την κατασκευή μικροεπεξεργαστών, ενισχύονται.

Ανοδικά κινούνται και οι μετοχές εταιρειών κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού με αιχμή τον τίτλο της Nokia, ο οποίος ενισχύεται κατά 1,72%. Η μετοχική τιμή της γαλλικής Alcatel καταγράφει κέρδη της τάξεως του 1,66%. Εξαίρεση αποτελεί η μετοχή της γερμανικής MobilCom, η οποία καταγράφει απώλειες άνω του 3% μετά την ανακοίνωση ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας στο πρώτο τρίμηνο του 2002 ήταν κατώτερα των προβλέψεων των αναλυτών.

Μικρή άνοδο σημειώνει, τέλος, η μετοχή της ελβετικής τράπεζας UBS AG μετά τα καλύτερα του αναμενόμενου οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της ελβετικής τράπεζας διαμορφώθηκαν στο εν λόγω χρονικό διάστημα στα 1,36 δισεκ. ελβετικά φράγκα (850 εκατ. δολ.) σημειώνοντας πτώση κατά 14% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2001, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση της κερδοφορίας της κατά 25%.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο της οικονομίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Απρίλιο στη Γαλλία κατά 0,5% σε μηνιαία βάση έναντι ανόδου κατά 0,4% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα