Εμμένει στην απεργία η ΠΝΟ

Δευτέρα, 09 Απριλίου 2012 12:13
UPD:21:42

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί τελικά η 48ωρη απεργία των ναυτεργατών τη Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη, όπως αποφάσισε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιπροπή της ΠΝΟ.

Σημασία έχει ότι επιβεβαιώθηκε η απόφαση της Ομοσπονδίας δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιστράτευσης των ναυτικών, απάντησε ότι αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης. «Τα προβλήματα που αναπτύξαμε στους υπουργούς, δεν έχουν λυθεί και δεν υπάρχει κάποια σχετική απόφαση που να μας ικανοποιεί», επανέλαβε και γνωστοποίησε ότι η ΠΝΟ δεν θα συμμετείχε στην προγραμματισμένη για το μεσημέρι συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Γ. Χαλάς: Τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί

Γ. Χαλάς: Τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γ.γ. της ΠΝΟ υποστήριξε ότι θα 'πρεπε να υπάρξει βούληση της κυβέρνησης για αναστολή της απεργίας και επανέλαβε ότι ο Οίκος Ναύτου θα πρέπει να παραμείνει όπως ήταν μέχρι σήμερα.

Πριν από τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, Αντώνης Νταλακογιώργος, ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για την απεργία δεν έχει αλλάξει, τονίζοντας πως «η μόνη αντίδραση που έχουμε, είναι να αμυνθούμε μέσω των απεργιακών κινητοποιήσεων». Αναφερόμενος εξάλλου στις αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων και εμπορικών φορέων για την απεργία, απέδωσε την επιλογή του χρόνου στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές για τον Οίκο Ναύτου μέσα στις εορτές. «Δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα, είτε αυτά αφορούν τα εργασιακά είτε τα ασφαλιστικά δικαιώματα, μέσα στο Πάσχα», διεμήνυσε.

Υστατη έκκληση για αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων είχε απευθύνει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2162781 .

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κυβέρνηση http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2162677 έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και να διασφαλίσει την ομαλή εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών και την απρόσκοπτη διακίνηση των προϊόντων, καλώντας την ΠΝΟ να αναλάβει τις ευθύνες της.

Σε δηλώσεις της, η αρμόδια υπουργός, Αννα Διαμαντοπούλου, χαρακτήρισε την απόφαση της ΠΝΟ να προχωρήσει τελικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις «προειλημμένη απόφαση που υπαγορεύτηκε από τις προεκλογικές σκοπιμότητες του ΚΚΕ».

Όπως ξεκαθάρισε μάλιστα η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με δεδομένη την απόφαση της ΠΝΟ να προχωρήσει η απεργία δεν ισχύει τίποτα από όσα είχαν συμφωνηθεί με τους συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας. Κάποιοι, «με την αμετακίνητη εμμονή τους», ακύρωσαν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης διά των τριών υπουργών, επισήμανε ενώ δήλωσε έτοιμη να εφαρμόσει «την όποια απόφαση της κυβέρνησης ακόμα και την ύστατη στιγμή».

Σημείωσε παράλληλα ότι οι απεργίες της ΠΝΟ έχουν μία ιδιαιτερότητα, καθώς, όπως ανέφερε, «η ζημιά στο δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό σύνολο προκαλείται άμα τη ανακοινώσει και όχι τόσο κατά τη διάρκειά τους».

«Η υπουργός της συγκυβέρνησης εκτοξεύει για μια ακόμα φορά συκοφαντίες κατά του ΚΚΕ που υπερασπίζεται το δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών κόντρα στους λυσσασμένους μισθοφόρους των εφοπλιστών που είναι συγκυβέρνηση, κόμματα, ΜΜΕ» σχολίασε το ΚΚΕ. «Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα ας σκεφτούν ότι αυτή η επίθεση γίνεται από εκείνους που ψήφισαν και εφαρμόζουν τα μνημόνια και επιφυλάσσουν στο λαό μεγαλύτερη βαρβαρότητα. Πρέπει να σταθούν στο πλάι των ναυτεργατών, να μην περάσουν οι συκοφαντίες, οι απειλές και η τρομοκρατία της συγκυβέρνησης» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Αφήστε να αποφασίσουν τι θα κάνουν και μετά όλα θα τα δούμε», είχε δηλώσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής σε συνέντευξή του στο ρ/σ Radio 9, ερωτηθείς τι θα πράξει η κυβέρνηση σε περίπτωση που επιμείνει στην απόφασή της η ΠΝΟ. «Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να προστατευθεί η ομαλή διακίνηση των προϊόντων από τα νησιά, η ομαλή έξοδος για το Πάσχα και να προστατεύσουμε και το όνομα της χώρας για τον τουρισμό», σημείωσε και χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά «τελείως αδικαιολόγητη» την απεργία.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, κάλεσε την ΠΝΟ να αναλογιστεί το τεράστιο βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνει με τη 48ωρη απεργία της.

«Αυτές τις δύσκολες ώρες, το βάρος της ευθύνης είναι πολύ μεγάλο και αντίστοιχη είναι και η οργή της συντριπτικής πλειοψηφίας των νησιωτών μας και των ασχολουμένων και απασχολουμένων στον τουρισμό», τόνισε και απηύθυνε έκκληση στην ηγεσία της Ομοσπονδίας να βρει άλλον τρόπο να διεκδικήσει το όποιο δίκιο της, καθώς επίσης «να αναλογιστεί αν μπορεί να προκαλεί τόσα ρήγματα στον τουρισμό μας οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες τουριστικές επιχειρήσεις και θέτοντας σε κίνδυνο τη σταθερή εργασία για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στον τουρισμό».

«Δυστυχώς επιχειρούν να ποδηγετήσουν και το συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και να καθορίσουν την οικονομία της χώρας σε κρίσιμες ώρες και σε ιδιαίτερα διαστήματα όπως είναι το Πάσχα και η τουριστική περίοδος», σχολίασε με τη σειρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια τέτοιων συμπεριφορών», πρόσθεσε, «ο ελληνικός λαός ζητάει, είναι απαίτησή του, όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να λειτουργούν με βάση το συμφέρον του συνόλου των πολιτών, το συμφέρον της χώρας».

Απαράδεκτη χαρακτήρισε οποιαδήποτε απεργία στα μέσα μεταφοράς στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ χαρακτήρισε πολιτικά υποκινούμενες τις κινητοποιήσεις της ΠΝΟ. «Αυτό που συμβαίνει σήμερα με την ΠΝΟ είναι μικρογραφία του αδιεξόδου, στο οποίο κινδυνεύει να βρεθεί η χώρα μετά τις εκλογές. Για καθαρά πολιτικούς λόγους κάποιοι κινούν τα νήματα μια απεργίας πού πλήττει την εικόνα της πατρίδας μας», ανέφερε στη διάρκεια ομιλίας του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι υπάρχουν «πολιτικές δυνάμεις επιδιώκουν τη διάλυση του τόπου» και, όπως είπε, «επιχαίρουν όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο».

ΠΑΣΟΚ
Ο Ευ. Βενιζέλος για την απεργία της ΠΝΟ

Ο Ευ. Βενιζέλος για την απεργία της ΠΝΟ

Το μόνο που δεν χρειαζόμαστε αυτή τη χρονική στιγμή, είναι η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία δεν είναι ούτε ψύχραιμη, ούτε συνετή, σχολίασαν ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Κώστας Μουσουρούλης, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα «επιπόλαιη» τη στάση της υπουργού Αννας Διαμαντοπούλου. Ειδικά για τον Οίκο Ναύτου, η ΝΔ ζητεί να ανασταλεί η ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ και να γίνει αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας. «Φτάνει πια με τις βεβιασμένες κινήσεις και τους άστοχους πειραματισμούς», παρατήρησαν τα στελέχη της ΝΔ.

Μιλώντας στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής κατήγγειλε ότι «οργίασε η ιδεολογική τρομοκρατία» και «εκτοξεύονται απειλές ότι θα ενεργοποιηθεί η απόφαση για επιστράτευση». «Να προσέξετε ότι θέτετε άλλη λογική σε μια πορεία και για τις εκλογές αν πάτε σε επιστράτευση. Είναι επικίνδυνη η πολιτική σας γιατί πρέπει να ξέρετε ότι η οργή, ιδιαίτερα στα λιμάνια, έχει φτάσει στα όριά της», υπογράμμισε.

Στρατηγική έντασης από την πλευρά της κυβέρνησης κατήγγειλε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας καλώντας τις κοινωνικές δυνάμεις να συγκροτήσουν μέτωπο αγώνα που θα ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση και θα την αναγκάσει να αναστείλει τα μέτρα σε βάρος των ναυτικών και των ναυτεργατών.

«Θέλει ηρωισμό από την κυβέρνηση αυτή να καλλιεργήσει στρατηγική έντασης. Δεν ξέρω τι κάνετε τα κόμματα, αλλά η στρατηγική της έντασης δεν αφορά την κυβέρνηση», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης, ο οποίος αναρωτήθηκε: «Πόσα Πάσχα πρέπει να ταλαιπωρείται ο λαός; Πόσοι ακόμη Έλληνες θα πρέπει να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους;»

«Η κυβέρνηση έχει αργήσει, έπρεπε να έχουν επιστρατευθεί», εκτίμησε σε δηλώσεις του για την απεργία, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης και τόνισε πως δεν είναι δυνατόν, ημέρες του Πάσχα που περιμένει να ανασάνει η αγορά, ιδιαιτέρως της Περιφέρειας, ιδιαιτέρως των νησιών, να υποκείμεθα όλοι στον εκβιασμό της ΠΝΟ». «Ας καταλάβουν», είπε, «ότι δεν μπορεί να παίζουν με την οικονομία της χώρας και με τον πόνο των κατοίκων».

Ο Γ. Καρατζαφέρης για την απεργία της ΠΝΟ

Ο Γ. Καρατζαφέρης για την απεργία της ΠΝΟ

Είναι δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν -η απεργία είναι μείζονα έκφραση της διεκδίκησης και του αγώνα των εργαζομένων- αλλά θα πρέπει να συνεκτιμά τις συνέπειες οι οποίες υπάρχουν για τη χώρα και την κοινωνία, επεσήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, εκτιμώντας πως οι ναυτικοί «θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν την αγωνιστική τους πρακτική και να επιτρέψουν να λειτουργήσει ομαλά η καθημερινότητα, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες». «Διότι συν τοις άλλοις», όπως εξήγησε, «αν δεν σταθμίσουν όλα αυτά, αν δεν σταθμίσουν τις κοινωνικές ανάγκες, όσο και τις οικονομικές ανάγκες, τότε είναι εξαιρετικά εύκολο να προκληθεί και ο λεγόμενος κοινωνικός αυτοματισμός, πέρα από τη ζημιά που θα επέλθει, αλλά και να τροφοδοτηθούν συντηρητικά αντανακλαστικά που είναι συνήθως αντίπαλα προς τις διεκδικήσεις του εργατικού, δημοκρατικού, συνδικαλιστικού κινήματος».

Ο Φ. Κουβέλης για την απεργία της ΠΝΟ

Ο Φ. Κουβέλης για την απεργία της ΠΝΟ

Καμία συνδικαλιστική ομάδα δεν μπορεί να διεκδικήσει τα όποια δίκαια αιτήματά της, προχωρώντας σε εξόντωση του ελληνικού τουρισμού και των αγροτών που δεν μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στις αγορές, παρατήρησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και κατηγόρησε τους συνδικαλιστές της ΠΝΟ ότι τα τινάζουν όλα στον αέρα με κομματικά κριτήρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα