Aύξηση 5,3% στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στο τετράμηνο

Τρίτη, 14 Μαΐου 2002 14:45

Αύξηση κατά 5,3% σημείωσαν τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στο πρώτο τετράμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Κατά συνέπεια, περιορίστηκε στο τετράμηνο η υστέρηση των εσόδων σε σχέση με τον ετήσιο στόχο του προϋπολογισμού που προβλέπει αύξησή τους κατά 6,1%.

Ειδικότερα, το τετράμηνο ο ΦΠΑ παρουσίασε αύξηση 13,4%, ο φόρος εισοδήματος 7,8%, ενώ ο φόρος από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές στο ίδιο διάστημα σημείωσε μείωση 50,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού στο τετράμηνο σε επίπεδα κάτω από τον ετήσιο στόχο του προϋπολογισμού οφείλεται στην εξέλιξη που είχαν ορισμένες ειδικές κατηγορίες εσόδων του Δημοσίου. Πρόκειται για τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, τα οποία είχαν προεισπραχθεί το 2001, με αποτέλεσμα στο τετράμηνο οι εισπράξεις από αυτά να παρουσιάσουν μείωση κατά 85,5%.

Τα έσοδα από μερίσματα των ΔΕΚΟ στο ίδιο διάστημα εμφανίζουν μείωση 100%, από χαρτόσημο 27,2% λόγω της κατάργησης των τελών χαρτοσήμων, ενώ μηδενικά είναι τα έσοδα και από τον ΕΦΤΕ που καταργήθηκε.

Αντίθετα, υπήρξαν πρόσθετα έσοδα ύψους 159 δισ. δραχμές από την κυκλοφορία των μεταλλικών κερμάτων του ευρώ. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, σχολιάζοντας την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού, δήλωσε ότι βαθμιαία θα εκπληρωθεί ο στόχος που έχει τεθεί και ότι ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί κανονικά τόσο όσον αφορά το σκέλος των εσόδων όσο και των δαπανών.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα